Frank Husevåg mener Bremanger kommune har like dårlige skolebygg som Vågsøy ungdomsskole som nå ligger an til å bli revet.

– Jeg blir oppgitt og lei meg og synes det er merkelig at alle politikerne plutselig har snudd fra å vurdere rehabilitering, til noe så drastisk som riving og nybygg, sier Frank Husevåg.

I over 30 år har han bodd i nabolaget til Vågsøy ungdomsskole (VUS) og med over 30 års erfaring fra bygningsbransjen er han i dag prosjektleder for bygg i Bremanger kommune.

Vågsøy ungdomsskole på Gotteberg ble åpnet i 1965. Et flertall av Vågsøy-politikerne har gjort det klart at de ønsker at skolen skal ligge på Gotteberg også i fremtiden.

– Jeg uttaler meg som privatperson og som de fleste har jeg følelser knyttet til VUS. Med jobben jeg har føles det naturlig å formidle hvordan utfordringer blir løst i Bremanger. Der har politikerne en annen tilnærming. De har skolebygg som er i like dårlig stand som VUS, for eksempel Svelgen skule, men der har en aldri vurdert riving, sier Husevåg.

Ingen vil rehabilitere

I Vågsøy er det satt av 160 millioner kroner til arbeidet med VUS. Da kommunen ba om tilbud på nybygg, rehabilitering eller en kombinasjon, var det kun tilbud på en helt nye skoler som Skanska, HENT og Veidekke leverte. Entreprenørene anså det blant annet som vanskelig og kostnadskrevende å imøtekomme alle krav i TEK 10 på et skolebygg fra 1960-tallet. I 2012 kom ART arkitekter og ingeniører til samme konklusjon da de vurderte det som like dyrt å bygge helt nytt som å gjennomføre en delvis rehabilitering.

Husevåg mener derimot at det å ta vare på dagens bygg ikke automatisk utløser krav om at hele bygget må følge nye tekniske forskrifter (TEK 10).

– Hadde oppdraget for arkitektene vært å presentere et godt rehabiliteringsprosjekt, hadde samme firma aldri kommet tilbake og sagt at dette får vi ikke til og at bygget bør rives.

Husevåg mener det er sjølsagt at rehabilitering av dagens bygg ville være vesentlig billigere enn å bygge nytt.

– Tomta er opparbeidet, fundament og alle bærende konstruksjoner er intakt. Til sammenligning rives ikke den gamle Domsteinbuda, der er det gjenbruk og ombygging, fordi dette er mest økonomisk.

I juni ble rammen til ungdomsskolen økt fra 90 til 160 millioner kroner, etter at den ble redusert tilsvarende før jul. Husevåg mener derimot at 90 millioner hadde holdt om man konsentrerte seg om å oppfylle Arbeidstilsynets krav.

Skjønner frustrasjon

– Bygningen kan stå trygt i 50 nye år, men bygningsdeler som tak, ytterkledning, vinduer, dører, gulvbelegg bør skiftes etter 25–30 år. Her er ingenting blitt gjort, og hadde noe av dette blitt gjort for 10–15 år siden ville ingen snakket om riving i dag, mener Frank Husevåg.

– Nå må alt skiftes samtidig og jeg forstår at det er lett å si «la oss bygge nytt». Jeg har stor forståelse for at politikerne er frustrerte og at de med ansvaret for bygg i kommunen er i en håpløs situasjon.

Husevåg forteller at han daglig må forholde seg til Arbeidstilsynets krav i Bremanger.

– Da jeg begynte i stillingen i 2009 fikk jeg en lang liste helt tilbake fra 2003 med krav fra Arbeidstilsynet. Vi har skissert en plan for å komme i mål og nærmer oss, men alt er ikke på plass. Vi har derimot en dialog med Arbeidstilsynet og har aldri fått noen bøter eller gebyrer selv om truslene har vært der. Det handler om å vise at vi prøver å få gjort noe med en dårlig vedlikeholdt bygningsmasse. For dårlig vedlikeholdte bygg er det dessverre i de fleste av landets kommuner.