– For meg er det ett prinsipp som gjelder: kvalifikasjonsprinsippet. Uansett om du bor i Oslo, Hyen eller Bodø, så får du kun en stilling i Kinn om du er den som er best kvalifisert. Hvor du bor er opp til deg selv, slår Terje Heggheim fast. Tirsdag ble han ansatt som prosjektrådmann i Kinn.

I avtalen som Flora og Vågsøy tidligere i år ble enige om slo man fast at det skal «etableres én administrasjon med desentraliserte rådhusfunksjoner».

Intensjonen er at man ved hjelp av teknologi som videokonferanseutstyr slipper å samle hele avdelinger på et sted, men at for eksempel kommunens skoleledelse kan ha ansatte i både Måløy og Florø.

– Skal vi kreve at kandidatene har en bestemt adresse klarer vi ikke å rekruttere de best kvalifiserte, frykter Flora-ordfører Ola Teigen (Ap), som er klar på at den nye kommunen ikke kan kreve at ansatte pendler mellom Måløy og Florø.

Ønsker varige arbeidsplasser

Teigen er derfor blant dem som mener rådmannen bør slippe føringer fra politikerne på hvor Kinn-ansatte skal jobbe.

Det er ikke Vågsøy-politikerne Rolf Domstein (H) og Nils Myklebust (Sp) enige i, og sammen med florøværingen Jacob Nødseth (Samlingslista), tar de til orde for funksjonsdeling slik at man snarest fordeler arbeidsplassene på rådhusene mellom Måløy og Florø.

– For meg er det blant annet viktig å bygge opp en organisasjon som sikrer at miljøet i Måløy varer på sikt og ikke kun er der i en overgangsfase. Jeg mener vi bør velge noen områder som vi ønsker å utvikle i Måløy og noen områder som vi ønsker utvikle i Florø, sa Domstein. Han frykter at det vil være utfordrende å skape sterke fagmiljø om ansatte i samme avdeling sitter spredt rundt om i den grenseløse kommunen.

De beste for enhver pris?

Det frykter ikke Floras varaordfører Jan Henrik Nygård (V) .

– Om 25 personer i en planavdeling spiser lunsj sammen så er det et stort fagmiljø, men kanskje er det bedre å ha 15 fra planavdelingen, 15 fra omsorgsavdelingen og 10 fra IT-avdelingen sammen til lunsj. Det vil utvikle alle miljøene.

Det store spørsmålet er likevel hvordan man kan la de beste kandidatene få jobbe der de selv vil, samtidig som at man oppnår forutsetningen i intensjonsavtalen om at «antallet administrative arbeidsplasser/rådhusfunksjoner i Måløy og Flora skal forholdsvis være som før sammenslåingen.»

Jacob Nødseth oppfordrer florøværingene om å ta bekymringene fra Vågsøy på alvor, og mener man bør «låse» enkelte avdelinger til Måløy.

– Det er naturlig at det er enklere å rekruttere til Florø enn til Måløy. (...) Om man legger ledelsen innen for eksempel skole og/eller helse til Måløy vil det være enklere å rekruttere dit fordi man får et fagmiljø som vil stå seg over tid.

I fellesnemda sitt møte tirsdag rettet Rolf Domstein følgende spørsmål til Terje Heggheim da prosjektrådmannen uttrykte at han kun vil følge kvalifikasjonsprinsippet:

– Mener du at om kvalifikasjonsprinsippet fører til at alle kommunalsjefene sitter i Måløy eller Florø, så er det greit?

Til det svarte Heggheim:

– Det handler ikke om å bli sittende. (...) Dersom den best kvalifiserte kommer fra Florø vil en sannsynligvis ha tre eller fire dager i uken i Måløy, og omvendt.

– Vet dere vil måle meg på dette

Sammenslåingskritiske Nils Myklebust (Sp) er klar på at man i større grad bør konkretisere hva som ligger i at Måløy og Florø skal dele kommunesenterstatusen. Han mener man bør enes om en funksjonsdeling som sikrer Måløy arbeidsplasser i Kinn-ledelsen over tid.

– Gjør man ikke det nå så blir ikke akkurat motstanden i Vågsøy (mot Kinn) mindre.

Den nytilsatte rådmannen ba om tid til å vise at han vil følge intensjonsavtalen når han bygger Kinns nye administrasjon.

– Jeg vil møte dere (fellesnemnda) én gang i måneden fram til 1. januar 2020. Jeg vet at dere vil måle meg på dette og jeg vet at dere vil sjekke om jeg har tatt signalene fra nemnda, og om jeg følger dette med forholdsmessig like mange arbeidsplasser i Måløy og Florø. Jeg vet at jeg ikke kan prøve å lure meg unna her og jeg har overhodet ingen hensikt om å gjøre det, sa Terje Heggheim.

Flertallet i fellesnemnda hørte hans «bønn» om å få lov til å spre avdelingene i Kinn, men trioen Domstein, Myklebust og Nødseth ville ikke gi prosjektrådmannen den friheten. I stedet ba de om at administrasjonen foreslår en fordeling av funksjoner i sentralforvaltningen mellom kystbyene i Kinn.

Tre stemmer er tilstrekkelig for at kommunestyret/bystyret i Vågsøy og Flora nå må uttale seg om saka før fellesnemnda får saka tilbake på bordet.