Vi har spurt alle gruppelederne i kommunestyret i Eid, og svarene viser at minst 20 av 29 representanter vil stemme for en sammenslåing med Selje (se tabell nederst i saken).

Torsdag samles formannskapene i Selje og Eid til et felles møte på Furebuda på Stadlandet. En uke senere skal kommunestyrene ta en endelig avgjørelse i saken.

Begge rådmennene i de to kommunene tilrår at politikerne stemmer for en sammenslåing mellom de to partene.

Slik vil politikerne i Eid stemme:

Alf Reidar Myrstad i Senterpartiet i Eid forteller at gruppa er delt i synet på sammenslåing med Selje.

– Vi er i utgangspunket ikke noe særlig glad i denne typen reformer, men samtidig så må man være på hugget. Gruppa er delt. En er bekymret for kommuneøkonomien. Enkelte påpeker at vi har dårlig økonomi, men at vi styrer den selv og kjenner godt til de som skal styre, seier Myrstad, og fortsetter:

– Slår vi oss sammen så kan det dukke opp nye utfordringer.

Myrstad legger til at medlemmene i Senterpartiet som sitter i kommunestyret får stemme som de vil når saka skal diskuteres der.

– I en så stor og viktig sak, må alle få si sin mening.

Senterpartiet er delt i synet på sammenslåing med Selje. Arkiv

Siri Sandvik er gruppeleder for Arbeiderpartiet. Hun sier at både gruppen og styret er enige om at intensjonsavtalen er en god avtale, som de vil stemme for.

– Vi har et stort ønske om å samle hele Nordfjord, eller mest mulig av regionen, i en kommune, men det ser ikke ut som vi får det til. Bare Eid og Selje er ikke så stort, men det kan være en begynnelse, om ikke så kan det være et godt alternativ i seg selv, sier Sandvik, og legger til:

– Vi er også ganske enige om at vi ideelt sett ville hatt med Vågsøy. Vi håper at de vil ta imot det initiativet.

Arbeiderpartiet og gruppeleder Siri Sandvik (t.h.) sier ja til en sammenslåing med Selje. Arkiv

Vigdis Heimdal Reksnes, gruppeleder for Sosialistisk Venstreparti, sier hun heller mot å stemme ja i saka om sammenslåing.

– Det har tatt meg litt tid å komme hit da en slik sammenslåing var ganske utenkelig for meg på grunn av at vi ikke deler grenser. Jeg tror vi kan fortsette med god desentralisert veldferd og tilby attraktive fagmiljø, sier Heimdal Reksnes, og fortsetter:

– Det er selvsagt positivt med Nordfjordeid som kommunesenter. Det som gjør meg litt usikker er at jeg ikke vet om vi kan klare å lage en vi-kultur i en fysisk delt kommune. Jeg er også usikker på om sammenslåing vil styrke demokratiet.

Kristelig Folkeparti sin gruppeleder, Sissel Ommedal, sier at hun kommer til å si ja til en sammenslåing mellom de to kommunene.

– Vi ønsket i første omgang en sammenslåing med Gloppen, men det gikk jo ikke. Så vi mener det er veldig positivt at Selje ville ta initiativt. Eid og Selje har en del samarbeid fra før, og nå kan vi utvikle dette samarbeidet videre. I tillegg håper vi at flere kommuner vil henge seg på, sier hun.

Fremskrittspartiet vil si ja til en sammenslåing av Selje og Eid.

– Eid har vært åpne for å inngå samarbeid hele veien. Når det da kom et initiativ fra Selje er det naturlig for meg og Eid Frp å si ja takk til det, sier gruppeleder Lars-Svein Drabløs.

Tore Hjelle, som er gruppeleder for Høgre, forteller at partiet kommer til å stemme ja til avtalen med Selje.

– Vi tror avtalen er svært positiv for begge kommuner, understreker han.

Venstre sin gruppeleder Arild Nøstdal forteller at partiet kommer til å stemme ja til Selje.

– Eid har hele tiden vært åpne for sammenslåinger, og når det kommer et slikt initiativ fra Selje, så er vi positive til det, sier Nøstdal og understreker at partiet har et ønske om en større kommune.

– Ideelt sett skulle vi hatt med flere. Men dette blir en kommune med rundt 9.000 innbyggere, den fjerde største i Sogn og Fjordane, og en kommune å regne med, legger han til.

Eid kommunestyre

PartiJa?Nei
Venstre900
Sp090
Ap400
Høyre400
KrF100
Frp100
SV100
Totalt2090