Tidligere Selje-ordfører Ottar Nygård (Tvp) mener massene fra den fremtidige Kleiva-tunnelen på Stadlandet kan brukes til å utbedre veien opp til Vestkapp.

– Nå har vi en unik mulighet til å utvikle Vestkapp på en helt annen måte enn tidligere, sier Nygård.

Tunnelen skal være rundt 600 meter lang og kommer til å koste mellom 70 og 100 millioner kroner.

Ottar Nygård (Tvp) mener massene fra Kleiva-tunnelen bør brukes til å utbedre veien opp til Vestkapp. Arkivfoto

Massene fra den planlagte tunnelutbyggingen har det derimot vært lite snakk om, og Nygård forteller at man i utgangspunktet har bestemt at de skal brukes til å lage et deponi i Årvik på Stadlandet.

Han mener dette blir helt feil bruk av massene.

– Jeg mener vi bør bruke muligheten til å utvide og forsterke hele veien opp til Vestkapp-platået. Veien er smal og kronglete, og har på mange måter vært en flaskehals når det gjelder transport til Vestkapp. Med en ny vei blir det mye lettere for folk å komme opp dit, sier Nygård og viser til at en ny og bedre vei vil være mye mer praktisk for turistbusser.

Tar saken til kommunestyret

Den tidligere Selje-ordføreren har tatt ideen videre til partikollegene i Tverrpolitisk, slik at de under torsdagens kommunestyremøtet kan legge den fram under referatsaker.

– Det er viktig å komme tidlig i gang med dette. Vi må få Fylkesmannen og Fylkeskommunen med på et samarbeid. Jeg håper kommunestyret går inn for dette. Det blir mye mer samfunnsnyttig enn et deponi, understreker han.

– Man må diskutere hvordan dette skal finansieres, og ha det med under budsjettmøtet i desember, sier Nygård og legger til:

– Men vi har jo tilgang til masser som er gratis. Vi må kanskje betale litt i transport og maskinarbeid og det som skal til for å bygge ut veien, men det er bare peanøtter når man ser det oppimot de mulighetene det vil skape for turstnæringen.

Selje er fortsatt på ROBEK-lista, men Nygård tror ikke dette vil være noen hindring for en slik investering.

– Vi ligger langt foran på nedbetalingen, og jeg tror det blir helt uproblematisk.

Han håper derfor at et samlet kommunestyre vil be administrasjonen om å sette i gang en utredning av mulighetene for å realisere prosjektet, slik at formannskap og kommunestyre kan ta tak i saken etter sommerferien.

– Dette er muligheter som vi ellers ikke ville ha fått. Det blir som en gavepakke til oss.

Styrker turistnæringen

Aktiviteten rundt Sunnivahuset, den nye Klosterbåten og satsingen på Selje kloster- og helgenanlegg er noe av det Nygård peker på som en positiv trend innenfor turistnæringen i Selje for tiden. Han mener en styrking av Vestkapp vil bidra til en ytterligere styrking.