Mens bygda vokser er man i ferd med å redusere kapasiteten i Holvik barnehage. Foreldrene mener barna har blitt «kasteballer» i kommunen.

– Vi flyttet hjem for tre år siden og bygget hus i Vågsvåg like ved stedet der jeg vokste opp. Og grunnen til at man flytter hjem er jo fordi du synes du selv hadde en fin oppvekst og vil gi barna dine den samme oppveksten, sier Eirik Silden.

Han har en jente i Holvik barnehage og håper å få plass til sønnen fra januar av.

Fremtiden til barnehagen er derimot mildt sagt usikker. I sommer stengte Arbeidstilsynet barnehagen i Holvik og de 26 barna er for tiden i en midlertidig barnehage på gamleskolen i Vågsvåg.

Leieavtalen med grendalaget er forlenget til sommeren, men i budsjettforslagene de fleste partiene presenterte sist uke innebærer en nedbygging av barnehagen i Holvik. Rådmannen foreslår at de yngste barna flyttes til andre barnehager, mens enkelte lokalpolitikere vil beholde alle aldersgruppene og heller redusere kapasiteten ytterligere.

Angrer på flytteavgjørelse

Onsdag møttes foreldrene i barnehagen til foreldremøte i Vågsvåg. Usikkerheten er stor og frustrasjonen enda større.

– Hadde jeg sett fremtidsutsiktene her da jeg bodde i Ålesund hadde vi nok sansynligvis bygget hus der eller et annet sted, medgir Eirik Silden.

Kenneth Bjerke i foreldregruppen er klar på at foreldrene ikke ber om mye.

– Om ikke ungen din får gå i en barnehage nærme der man bor, så sliter denne kommunen fryktelig. Da er vi langt unna på mye annet også, sier Bjerke.

En bygd i vekst

Administrasjonen i kommunen er klar på at det er en overkapasitet på barnehageplasser i kommunen. I området rundt Holvik er imidlertid befolkningstrenden positiv. Siden Holvik barnehage ble uvidet fra 1 til 2 avdelinger i 2008 har innbyggertallet i Holvik økt med 43 personer til 389 (per 2014, SF fylkeskommune). I bygdene vest for Holvik har man blitt 13 innbyggere færre i samme periode. Sist uke ble et område på 18 dekar like ved barnehagen i Holvik omregulert til boligformål.

I kommuens vurdering heter det at «dette er en av de få sentrumsnærme større tomtene som er svært godt egnet til utbygging av boliger. (...) Boligene vil og være aktuelle for yngre etablerere.» I samme møtet som området ble omregulert ble kuttene i Holvik barnehage diskutert.

– Vi har allerede nok unger til å fylle mer enn én avdeling og det blir bare flere og flere unger her ute, sier Terese Gjerde, som har en sønn i barnehagen.

Ifølge kommunen vil det være 19 barn i Holvik barnehage fra høsten 2016 om man ikke tar inn nye barn. Ifølge foreldrene i barnehagen vil 10 nye barn fra Holvik og Vågsvåg trenge barnehageplass fra høsten 2016.

Les mer om saken i Fjordenes Tidende fredag 4. desember.

Hva synes du om det foreslåtte budsjettet for Vågsøy i 2016? Riktige prioriteringer Dårlige prioriteringer Vet ikke Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Hva synes du om det foreslåtte budsjettet for Vågsøy i 2016? Riktige prioriteringer 23% Dårlige prioriteringer 57% Vet ikke 20% Du har allerede stemt 377 stemmer