Sveinung Rotevatn (V) varsler om alvorlige konsekvenser for Nordfjord dersom Fiskeridirektoratets regionkontor flytter fra Måløy til Bergen.

– Nordfjord har av ulike årsaker mistet mange statlige arbeidsplasser i løpet av de siste par årene. Dette er alvorlige tap for regionen, og jeg håper Fiskeridirektoratet vil foreslå et sterkt regionkontor i Måløy slik at det gode fagmiljøet bevares, sier Rotevatn og viser til en intern rapport i Fiskeridirektoratet hvor det foreslås at antallet regionkontor reduseres fra sju til tre.

Det vil medføre at kontoret i Måløy blir degardert fra regionkontor til et lokalt fiskerikontor med minst 3–4 færre ansatte. Det nye og større regionkontoret blir etablert i Bergen med ansvar for kysten fra svenskegrensen til Stadlandet.

Etter en intern høring er fiskeriminister Elisabeth Aspaker nå i gang med å se over innspillene. Hun vil legge fram sin innstilling innen månedsskifte, og saka vil da gå videre til politisk behandling.

Frykter svekket kompetanse

Rotevatn sier han er redd for at det faglige miljøet i Måløy vil bli svekket som følge av den foreslåtte strukturendringen, og tilføyer at direktoratet bør fokusere på å gjøre det eksisterende miljøet enda sterkere.

– Det er viktig for Måløy og resten av Nordfjord å beholde disse statlige arbeidsplassene ettersom de skaper et godt kompetansemiljø for regionen, sier stortingsrepresentanten og legger til:

– Statlige stillinger krever ofte at de ansatte har høyere utdanning, og det gir viktige ringvirkninger for det private næringslivet ettersom det er en fordel for bedrifter å tilhøre et bredt kompetansemiljø. Rotevatn mener også de statlige arbeidsplassene vil ha positive innvirkning på rekruttering av tilflyttere.– Det er enklere for et par å flytte til en ny plass hvis de vet at begge kan få jobb i området.

Vil desentralisere

I fjor sommer vedtok Stortinget et forslag fra Venstre om å desentralisere statlige arbeidsplasser, forteller Rotevatn. Han forklarer at vedtaket har som mål å spre statlige stillinger utover landet.

– Nå gjelder det for regjeringen å følge dette opp i praksis.