Femti prosent av alle nordmenn frykter brann i eget hjem, men er likevel dårlig forberedt. Nær halvparten av barnefamiliene mangler en gjennomtenkt plan for hvem som gjør hva i tilfelle boligbrann.

Det går frem av en undersøkelse TNS Gallup har utført i forbindelse med Brannvernuka og Nasjonal brannøvelse som arrangeres nå i september. If Skadeforsikring, Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er arrangører.

Undersøkelsen omfatter drøyt 1.000 norske husstander. Halvparten har brann øverst på listen over hendelser man frykter i hjemmet. Samtidig oppgir 48 prosent av barnefamiliene som er intervjuet, at de verken har snakket om eller tenkt særlig gjennom hva de skal gjøre i tilfelle brann. Bare 3 prosent av alle husstandene oppgir å ha testet ut rømningsveier og gjennomført brannøvelse. For barnefamiliene dreier det seg om 6 prosent.

– Selv om de færreste vil oppleve boligbrann, er ingen av oss utstyrt med garanti mot denne type hendelser. Derfor bør vi alle trene på hva vi må gjøre hvis det verste skulle skje, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring.

Han mener i likhet med Brannvernforeningen og DSB at alle husstander bør ha en enkel plan for hva de gjør ved brann, og øve i henhold til denne. Det handler blant annet om å prøve ut rømningsveier og gå til et avtalt møtested utenfor boligen.

– Mange barn synes brann er skummelt, men det er ingen grunn til å droppe brannøvelser. Tvert imot kan jevnlige brannøvelser gjøre barna tryggere, når de vet hva de skal gjøre om alarmen går. Sitt gjerne ned hele familien og snakk om hvorfor det er viktig med brannøvelse, og hva det betyr om røykvarsleren begynner å pipe. Dra gjerne inn lek under øvelsen, slik at barna ikke opplever øvelsen som dramatisk, sier direktør Cecilie Daae i DSB.