– Vi bodde i Trondheim og Eid, men flytta hit fordi «Bryggja er best», men også fordi her enn så lenge er alle tilbudene vi trenger, sier Ingrid Åland.

– Her er barnehage, skole og til og med en gamlehjem når vi kommer så langt. Denne bygda er veldig god, men når man starter en slik nedrustning er den ikke like appellerende for folk som kommer utenfra, understreker hun.

Torsdag behandlet Vågsøy kommunestyre flere budsjettforslag som foreslo nedleggelse av skolene på Bryggja og i Holvik. Et forslag om å flytte Bryggja-elevene til Skavøypoll skule fra 2018/19 fikk til slutt flertall.

I bygda helt øst i Vågsøy er foreldrene oppgitt over det de mener er en elendig prosess.

– Her lukker man dører uten å tenke på fremtiden. Man ser bare fram til neste budsjettperiode og det går ikke an. Vi trenger en langvarig strategi som ivaretar alle unger og foreldre i vår kommune, mener Tom-Andre Svoren.

Skeptisk til mottaksskole

Bryggja skule har i år 41 elever. Svoren forklarer at han innser at skolen kanskje ikke vil eksistere en del år fram i tid, men savner likevel en klarere plan for skolebarna på Bryggja.

– En kan ikke bare lukke øynene og snu seg.

Etter at Skavøypoll-rektoren i november uttalte til oss at de bruker hele sin kapasitet ved skolen, er foreldrene også skeptiske til mottaksskolen.

– Vi må ha et godt tilbud til ungene våre og her på Bryggja skule får de det. Det gjør de derimot ikke om de flytter inn i en skole som allerede er for trang, sier Therese Solibakke.

– De er glade, har et godt sosialt tilbud i skoletiden og er trygge. Ja, klassene er små, men det gjør at lærerne får god kjennskap til hver enkelt elev og utfordringene de har.

Foreldrene peker også på nasjonale prøver viser at Bryggja skule holder høy kvalitet faglig. Videre mener de skolebygget holder god stand, og at det er utvidelsesmuligheter og et flott uteområde på skoletomta.

Mistillit til ordfører

Flertallet for skolenedleggelser ble sikret etter at Arbeiderpartiet gjorde det klart at de bryter samarbeidsavtalen og stemte for avviklingen av de to grendaskolene.

– Når de klarer å bryte avtalen etter kun ett år, så er vår mistillit til ordføreren stor. Hun burde trukket seg fra vervet, mener Sverre Solibakke.

– Her er sterke krefter som vil utvikle Bryggja videre, men dette setter kjepper i hjulene for oss. Det er ikke en slik politikk som får folk hjem, understreker Tom-Andre Svoren.