Skipstunnel-styrelederen liker at «Statt» kan bli en del av det nye kommunenavnet. Skrivemåten mener han er underordnet.

– Umiddelbart føler jeg at «Statt» kan bli et godt kommunenavn. Det er noe folk i alle de tre kommunene kan identifisere seg med, sier styreleder Rolf Domstein i Stad skipstunnel. Hvorvidt det nye kommunenavnet skal skrives «Statt», «Stadt» eller «Stad» bryr han seg mindre om.

– Jeg har ingen sterk mening om skrivemåten. Det mener jeg er helt underordnet. Men det er vel «Statt» som er det som er mest i tråd med uttalen i dag. Alt utvikler seg og kanskje må man tilpasse skrivemåten til uttalen, sier Domstein.

Utelukker ikke navnebytte

Han ser ikke bort ifra at skipstunnel-navnet kan bli endret for å tilpasse seg det nye kommunenavnet om det skulle ende med «Statt» eller «Stadt».

– Ja, det kan vi sikkert gjøre. Dette dreier seg om branding og da er det viktig at navnet blir gjentatt, sier Domstein, som i tillegg til å være styreleder for Stad skipstunnel også sitter i kommunestyret til Vågsøy for Høyre. Forhandlingsutvalget i Selje, Vågsøy og Vanylven kommune vil tilrå at det nye navnet på en eventuell kommune skrives «Statt».

Selje-ordføreren begrunner ønsket slik:

– Det er «Statt» som er den gamle skrivemåten og vi ønsker en skrivemåte som er så lik uttalemåten som mulig. Men navnet skal sjølsagt godkjennes av Stortinget, og om vi ikke får lov å skrive det med to t-er, så får vi bruke «Stad». Det vil ikke gå prestisje i dette, sier Stein Robert Osdal (KrF)

Inkonsekvent

Mens Kartverket benytter Stadlandet og Stadhavet (se egen sak), er det mange selskaper som bruker «Stadt» (for eksempel Stadt Towing Tank, Stadt Elektro og Stadt Sjøtransport).

I likhet med Stadyard og Storm at Stad gjør ikke Stadpipe det, og daglig leder Nils Per Sjåstad er uenig i politikernes forslag om å bruke «Statt».

– Det er jeg ikke enig i. Det er kun på gamle sjøkart at det skrives «Statt».

Sjåstad er derimot positiv til at man har enes om å bruke navnet til Stad-halvøya.

– Det er en god idé, for Stad er jo kjent hver eneste dag gjennom værvarslingen.