– Det kan ikke være slik at Bremanger skal kunne nekte politikerne i Flora og Vågsøy det vi ønsker å oppnå gjennom en kommunesammenslåing, sa Frank Willy Djuvik (Frp), som i tirsdagens bystyremøte i Flora var blant av dem som var klarest på at Flora og Vågsøy burde innlede forhandlinger uavhengig av Bremangers svar.

– Dette handler ikke om å redde Vågsøy fra Selje og Eid eller om å svikte Bremanger. Det handler om at vi som politikere i Flora og på kysten av Sogn og Fjordane faktisk har et ansvar for å mene noe om hva som vil være det beste for utviklingen her.

Ønsker kystkommune: Frank-Willy Djuvik (Frp) fra Florø er klar på at Bremanger-politikerne ikke bør kunne blokkere etableringen av en ny kystkommune.

Florøværingen var som fylkestingrepresentant for Sogn og Fjordane nylig med på å si ja til en sammenslåing med Hordaland. Han mener at plasseringene av funksjonene i den nye regionen på Vestlandet illustrerer behovet for en større kommune på kysten av Sogn og Fjordane.

– Kysten burde i aller høyeste grad vært en del av forhandlingene da man fordelte funksjonene, men der har vi ikke vært sterke nok. Om vi som politikere har lyst å gjøre noe annet enn å klage hver gang noe forsvinner eller ikke kommer hit, så må vi ta skjeen i en annen hånd og påvirke den utviklingen. Og det klarer vi ikke alene.

Ordfører Ola Teigen (Ap) og Jacob Nødseth (Samlingslista) var i tillegg til Djuvik de to som talte varmest for forhandlinger med Vågsøy da 29 av 31 bystyrerepresentanter i Flora sa ja til akkurat det.

– Jeg mener en kystkommune med 18.000 innbyggere er bedre enn to kystkommuner på 12.000 og 6.000 som sliter med det vi alle sliter med på kysten, nemlig å ta den posisjonen som vi gjerne skulle tatt og som alle krever vi skal ta. Det er kommunestyrenes ansvar å ta den posisjonen, mener Teigen, som i sitt innlegg pekte på at kystkommunene i fylket ikke får «sin del av kaka» i dagens kommunestruktur.

– Flora og Vågsøy er de to viktigste næringskommunene i Sogn og Fjordane, men Innovasjon Norge ligger i Leikanger med noen stillinger i Førde. Næringsavdelingen i fylket ligger heller ikke her (...) og den som er sjef for fiskerifaget i fylkeskommunen sitter på Leikanger, sa ordføreren.

Bystyret var enstemmige i at de ønsker Bremanger med i forhandlingene, men som Fjordenes Tidende skrev sist uke tyder det meste på at Bremanger takker nei til invitasjonen også denne gang.

– Om vi skal vente på Bremanger er jeg usikker på om vi kommer noen vei i det hele tatt, sa Jacob Nødseth, som mener Bremanger er «det man i statsvitenskapen kaller en balkanisert kommune.»

– De ulike delene av kommunen er uenige i samfunnsutviklingen. Hva om en situasjon oppstår der Bremanger sier nei, men Ytre Bremanger ønsker å ta del i forhandlingene? Hva om de sier at «vi ønsker forlate Balkan og gå inn i fremtiden?». Skal forhandlingsutvalget da ha anledning til å involverte for eksempel grendelaget på Frøya, spurte Nødseth uten å få et klart svar fra bystyret på det spørsmålet.

Floras forrige ordfører, Bengt Solheim-Olsen (H), er ikke motstander av en sammenslåing med Vågsøy, men delte ikke den voldsomme optimismen til Vågsøy-Flora.

– Jeg ser ikke helt at Flora og Vågsøy alene blir den store maktfaktoren på Vestlandet, sa Solheim-Olsen, som helst ønsket seg en kommune som strekker seg fra Vågsøy i nord til Hyllestad i sør.

– Jeg er enig i at det beste hadde vært om bortimot hele kysten av Sogn og Fjordane hadde vært en kommune, men vi er nødt å begynne et sted, svarte Frank Willy Djuvik.

** Vågsøy kommunestyre behandler saken torsdag. Følg kommunestyret direkte fra cirka 14.00 her.

Floras vedtak

Fra rådmann Terje Heggheims innstilling

1. Flora kommune ønsker å slå seg sammen med Bremanger og Vågsøy. (enstemmig)

2. Forhandlingsutvalget går i forhandlinger med Vågsøy om en intensjonsavtale. (29 mot 2 stemmer)

3. Vi ønsker at Bremanger kommune tar del i forhandlingene. (enstemmig)

4. Avtalen skal åpne for at Bremanger kan bli med senere. (enstemmig)

5. Intensjonsavtalen skal behandles innen mars 2017. (29-2)

6. Det blir satt av 500.000 kroner til arbeidet med en kystkommune.A vsetningen skal bekreftes i revidert budsjett i juni 2017. (enstemmig)

Forslag fra Jacob Nødseth (Samlingslista)7. Forhandlingsutvalget får vide fullmakter til å ta stilling til alle eventualiteter som måtte oppstå undervegs i forhandlingene, herunder hva det skal forandles om. (28-3)

Forslag fra Ola Teigen (Ap)8. Innbyggerne skal høres i form av folkemøter. (enstemmig)

Forslag fra Bente Nilsen (SV)9. Innbyggerne skal høres i form av innbyggerundersøkelse. (enstemmig)