– Vi har fått fle­re kon­struk­ti­ve for­slag, og er nå kla­re med de før­s­te til­ta­ke­ne, sier fis­ke­ri­mi­nis­ter Eli­sa­beth Asp­aker. Torsdag møtte hun fis­ke­ri­næ­rin­gen for å diskutere konsekvensene av Russlands importforbud av sjømat og mulige tiltak.

– Det er in­gen tvil om at sjø­mat­næ­rin­gen står over­for en kre­ven­de si­tua­sjon. Sær­lig in­nen sild og ør­ret. De før­s­te til­ta­ke­ne er al­le­re­de igang­satt, og fle­re er på trap­pe­ne. Når det gjel­der til­tak for opp­dretts­næ­rin­gen, er vi blitt eni­ge med næ­rin­gen at vi tren­ger noe mer tid, sier Eli­sa­beth Asp­aker.

Til­ta­ke­ne som set­tes i verk nå er for det før­s­te økte mid­ler til mar­keds­fø­ring av laks, ør­ret og pe­la­gisk fisk i regi av Sjømatrådet.

Garantiinstituttet for eks­port­kre­ditt (GIEK) har også åp­net for å re­fi­nan­sie­re ga­ran­ti­er til fis­ke­eks­port til Uk­rai­na gjen­nom u-landsordningen.

Vi­de­re er det tatt ini­tia­tiv til styr­king av det ve­te­ri­nær­fag­li­ge sam­ar­bei­det mel­lom Nor­ge og Uk­rai­na, og for­hand­lin­ge­ne om en bi­la­te­ral kom­mi­sjon for han­dels-, næ­rings- og øko­no­misk sam­ar­beid mel­lom Nor­ge og Uk­rai­na. De­par­te­men­tet tar også kon­takt med Fær­øy­ene med tan­ke på å få av­vik­let de­res eks­port­av­gift på 2 DKK pr. kilo sild og mak­rell ved lan­ding i Nor­ge.

Til­tak som må vur­de­res nær­me­re er mid­ler­ti­dig flek­si­bi­li­tet i MTB-re­gu­le­rin­ge­ne på kon­se­sjons­ni­vå for laks og ør­ret, samt over­fø­ring av sil­de­kvo­ter til 2015.