Fiskerimuseet trenger flere leietakere om de skal kjøpe Emy Fish-buda. Måløyraidsenteret utelukker at de er en aktuell leietaker.

– Vi er helt klare på at bunkersen bak Heradsheim skal inngå som en del av Måløyraidsenteret og å flytte Måløyraidsenteret opp i tredje etasje på ei bud er helt uaktuelt, slår Helge Hjelle fast.

Fiskerimuseet vil etablere et fiskerihistorisk senter i den 9.000 kvadratmeter store Emy Fish-buda i Måløy. Senteret selv trenger kun 3-4.000 kvadratmeter og dermed har man behov for leietakere.

Kommunen er nevnt som en mulig leietaker og det samme har både politikere og representanter fra næringslivet antydet at Måløyraidsenteret bør være.

– Vi er positive til samlokalisering og har tilbydd Måløyraidsenteret 2.000 kvadrat- meter i bygget hvor de kan vandre rett inn fra Linge-parken, men har ikke lykkes i å komme lenger med det, sier Nils Myklebust i Fiskerimuseet.

Og Stiftelsen Måløyraidsenteret holder fast på at for dem er det helt uaktuelt å gå bort fra planene om å etablere et senter midt i Måløy sentrum.

– Vi må prøve å legge Måløyraidsenteret så nærme det autentisk historiske miljøet som mulig, forklarer Terje Sølvberg.

Det gamle rådhuset Heradsheim sånn sett er en naturlig lokalisering for senteret, mener Sølvberg. Han viser til at det var her kommunen mistet sitt demokratiske styre da den demokratisk valgte ordføreren Georg Bruvoll ble erstattet av NS-ordføreren Johan Gotteberg da tyskerne overtok makten under andre verdenskrig.

Det samme har bunkersen som ligger bak Heradsheim og under Telebygget.

– Bunkersen ble bygget i 1942 for etter Måløyraidet gikk tyskerne under jorden for ikke å ha åpne kanonløsninger som på Moldøen. Her var bygget 28 bunkere i Måløy og 18 av disse står igjen, sier Sølvberg.

Planen er å igjen åpne bunkersen for besøkende.

– Bunkersen er svært vedlikeholdt og blir vesentlig i vårt senter. Vi skal bygge en tørrskodd gang mellom Heradsheim og bunkersen, forteller Helge Hjelle.

Les hele saken i mandagens papirutgave av Fjordenes Tidende.