– I alle fall 80 prosent av de pengene som er brukt på datasenteret, er lagt igjen lokalt i Sogn og Fjordane, sier Kristian Skibenes i Fjord Services.

Han er innleid av Lefdal Mine Datacenter (LMD) til å fylle rollen som økonomisjef for prosjektet, som til nå har krevd investeringer for rundt 270 millioner kroner.

Torsdag ble den første containeren med servere satt i ordinær drift i datasenteret på Lefdal. Den tilhører den tyske «nettskyen» iNNOVO Cloud, som blant annet har det tyske politiet og CERN, på kundelisten. Fra mars til august skal ytterligere 33 containere inn i de gamle olivingruvene.

– Hver av de containerne er på cirka 300 kW. Til sammenligning utgjør datasenteret som EVRY og IBM har på Fet seks-syv slike containere, forklarer administrerende direktør i LMD, Jørn Skaane.

Ekstrajobb

Da olje- og energiminister Terje Søviknes åpnet Lefdal Mine Datacenter i mai i fjor var prosjektet for lengst en gullgruve for lokalt næringsliv.

– Om vi ser på bedrifter som har fakturert oss for mer enn 100.000 kroner, er det over 50. Av disse er 30–40 fra nordfjordregionen, uttalte anleggsleder Rolf Kristiansen til Fjordenes Tidende da.

Rundt 270 millioner kroner er brukt for å forvandle olivingruvene på Lefdal til et moderne datasenter.

Siden åpningen er ytterligere 50 millioner kroner investert, og fremdeles drypper det på de lokale selskapene. Styreleder Sindre H. Kvalheim forklarer at med det omfanget tjenester og produkter som LMD har hatt behov for, så har lokale konkurrenter vært nødt til å samarbeide.

– Vi har blant annet hatt behov for 700 betongbiler med sprøytebetong, 8.000 sikringsbolter à fire meter og betongelement til 2,8 kilometer med veg. Da er man nødt å jobbe sammen, sier Kvalheim, som mener samspillet har fungert strålende.

– Det har ikke vært noe kniving mellom leverandørene. Målet var å levere rett kvalitet til rett tid og innenfor budsjett, for da visste man at det kunne bli mer arbeid. Og ganske riktig så ble det mer arbeid, sier Kvalheim, og viser til den siste investeringen på 50 millioner kroner:

– Slik vil det bare fortsette, og i det øyeblikket vi er ferdige å bygge ut så begynner vedlikeholdsetterslepet.

De så dagens lys i 2013 da økonomiavdelingen i Fjord Shipping ble skilt ut i et eget selskap. I dag har Måløy-selskapet, som var «Gasellebedrift» i 2016, oppunder ti ansatte og datasenteret betyr langt mer enn de kronene som LMD betaler i timen for Kristian Skibenes sine tjenester som økonomisjef.

– Vi håndterer også alt av dokumentbehandling, årsoppgjør og rapportering for Lefdal. Samtidig har prosjektet gitt oss ny erfaring innen entreprise og ikke minst IT, i tillegg til muligheten til å utvikle nye rapporteringsverktøy som vi tar med oss over på andre kunder, sier Skibenes.

– Vi avslutter 2017-regnskapet i disse dager, og vi går i alle fall i pluss, smiler Skibenes.

Net Partner

Knappe hundre meter sør for Fjord Services ligger Net Partner, et annet av selskapene som har hatt gevinster gjennom realiseringen av Lefdal Mine Datacenter. Net Partner, som er en faghandel innen tele og data, eies av Local Host Holding, som også er blant de største eierne i datasenteret.

– Vi har blitt en utstyrsleverandør til Lefdal Mine Datacenter gjennom LocalHost. For øyeblikket er vi to ansatte i tillegg til ekstrahjelper, men med vi ser helt klart at Lefdal som kunde kan gjøre at det fort blir behov for flere ansatte, sier daglig leder Erlend Svoren i Net Partner.

– Vi pøste inn flere millioner for å holde selskapet i live av ren lokalpatriotisme. Erlend og hans team har virkelig klart å snu skuta og det er først nå det begynner. (...) Internasjonale kunder i datasenteret ønsker ikke å dra med seg hardware til Norge og ber oss fikse dette, sier Kvalheim.

Erlend Svoren forklarer at Net Partners omsetning på 15,3 millioner kroner i 2017 var rekordhøy. Kun 14 prosent av inntektene kommer fra privatmarkedet, resten fra bedrifter. Selskapets resultat før skatt ender på rundt 850.000 kroner, opplyser Svoren.

Videnor

Net Partner er på ingen måte alene i IT-klynga i «Måløy-miljøet» om å dra inntekter fra datasenteret. LocalHost har vokst til 25 ansatte (8 på Nordfjordeid, resten i Måløy) og fjoråret ble, ifølge selskapet, rekordgodt, både om man ser på omsetning (29 millioner) og resultat (ikke oppgitt).

– I tillegg brukte vi i fjor 4.000 timer på å utvikle vår nye software som skal bli neste generasjon LocalHost-software, forklarer Sindre H. Kvalheim, som ikke opplever utfordringer med å rekruttere nye medarbeidere:

– Jeg fikk nylig 25 søkere på en stilling som utvikler, der «drittvær» var det eneste jeg kunne garantere den som fikk jobben! Nå har jeg ansatt tre nye personer: én fra Portugal, én fra Kongsvinger og en eidar som flytter hjem.

Gode tider er det også i Måløy-selskapet Videnor, som med sine løsninger for videokonferanse er sentrale i utviklingen av datasenteret.

– Jeg kunne aldri hatt den jobben jeg har uten deres løsninger, sier Jørn Skaane som leder datasenteret fra Østlandet, mens de rundt seks andre ansatte i LMD hovedsakelig er lokalisert på Lefdal.

– For oss har Lefdal Mine Datacenter gjort at vi har fått tilgang til større kunder, som IBM og Rittal, som vi trolig ellers ikke ville ha fått, forklarer Petter Sætremyr i Videnor.

Nylig kjøpte Videnor det Telenor-eide selskapet appear.in som har en videokonferanseløsning som brukes til fem millioner samtaler i over 150 land hver måned. Samtidig blir Telenor en medeier (30 prosent) i Videnor og med de «nyansatte» i Oslo teller Videnor nå 35 ansatte. Arbeidet med å forene de to organisasjonene er for lengst i gang.

– Det er fremdeles tidlig, men etter samlingen vi hadde i Oslo nylig så tror jeg alle er enige om at det ikke vil bli noe kulturkrasj, og at dette er noe vi vil få til, sier Sætremyr.

Videnor har hatt omsetningsvekst hvert år siden oppstarten i 2010 og har tjent penger siden første dag. Resultatet for 2017 er ikke klart, opplyser selskapet, som i 2016 hadde en omsetning på drøyt 20 millioner kroner.

Bør ha mye som lokker

I det den første containeren med servere settes i drift, har med andre ord datasenteret på Lefdal allerede hatt enorm betydning for regionen.

Og etter hvert som store og internasjonale aktører som IBM, Telenor og Rittal har festet blikket på Måløy, har det åpnet seg nye muligheter for lokale bedrifter til å sikre seg kompetansen de er avhengige av for å kunne ta nye steg:

– Du kan flytte til Måløy og få alle kvalitetene som ligger i å bo på et lite sted, og likevel få jobbe med store og internasjonale selskaper og merkevarer, slår Kristian Skibenes fast.