Fjordenes Tidende har siden starten av januar forsøkt å få tidligere kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og nåværende kommunalminister Monica Mæland (H) i tale. De har så langt valgt å ikke svare på spørsmålet om Høyres stortingsgruppe vil si ja til en reversering av Kinn kommune dersom kommunestyret i Vågsøy gjør et nytt vedtak om at de likevel ikke ønsker en sammenslåing med Flora.

Spenningen har derfor vært stor knyttet til hva Høyre, som stemte mot sammenslåingen i Stortinget i juni, mener om en eventuell reversering av Kinn. Flere av lokalpolitikerne i Vågsøy og Flora har i lengre tid, senest under fellesnemnda sin studietur til Bergen denne uken, uttrykt frustrasjon over at Høyres stortingsgruppe ikke har gjort det klart om de vil åpne for en reversering av Kinn.

I dag tirsdag, fem dager etter at Vågsøy Høyre sikret flertall for å gjennomføre en folkeavstemning om Kinn i Vågsøy, tar omsider Høyre bladet fra munnen:

- Høyre stemte i utgangspunktet ikke for denne sammenslåingen i Stortinget, men etter at reverseringsforslaget var oppe i Stortinget i høst, mener vi at tiden for omkamper er forbi, sier Høyres kommunalpolitiske talsperson, Ove Trellevik til Fjordenes Tidende.

- Så et nytt kommunestyrevedtak som sier at Vågsøy ikke ønsker sammenslåingen med Flora er ikke nok til at dere vil reversere sammenslåingen?

- Nei, det kan jeg ikke tenke meg, sier Trellevik.

Med Høyres avklaring har partiene som har gjort det klart at de vil si nei til en Kinn-reversering 129 av de 169 stemmene på Stortinget.

Da Høyres stortingsgruppe sa nei til Kinn-sammenslåingen på Stortinget i fjor, gjorde partiet det klart at det var fordi kommunen ikke var sammenhengende. De er fremdeles klare på at de ønsker at også Bremanger blir en del av den nye kystkommunen.

- Vi vil oppfordre at fellesnemnda til å ta opp igjen kontakten med Bremanger og sørge for en sammenhengende kommune, det mener vi burde være en god løsning for alle parter, sier Ove Trellevik, som avslutter:

- Bremanger hadde kanskje vært kommunen som hadde tjent mest på dette. De har en flott bygd i Svelgen, som kunne fått kommunehuset med flere av tjenestene i den nye kommunen.

Vågsøy kommune skal gjennomføre folkeavstemning om Kinn kommune 11. juni. Rådmannen har anslått at avstemningen vil koste rundt 120.000 kroner.

Selv om Vågsøy kommunestyre har gjort vedtak om at sammenslåingsprosessen skal fortsette med uforandret styrke frem til folkeavstemningen, så har både prosjektledelsen i Kinn og Vågsøy-rådmann Knut Ove Leite gjort det klart at det vil være vanskelig.

Slik omtalte Leite forslaget fra Vågsøy Høyre som fikk flertall i kommunestyret torsdag:

- Forslaget legger opp til at arbeidet (i Kinn) skal fortsette som at ingenting har skjedd. Det er ganske drøyt å kreve. Det er etablert tolv arbeidsgrupper og et betydelig antall personer jobber med dette på heltid. Det skjer parallelt med at det er vedtatt å kutte i administrasjonen vår, som er en av de minste i landet. På toppen av det hele skal vi gjennomføre en folkeavstemning. (…) Jeg må be om at kommunestyret tar innover seg at dette får konsekvenser for andre saker. Da kan man ikke klage på at ting tar tid.