De siste årene har oppdragsmengden til ambulansetjenesten i Selje økt betraktelig. En av de ansatte er redd for at trenden kan svekke beredskapen i kommunen.

– Hittil i 2016 har vi vært ute på 142 oppdrag. Det betyr at vi bare mangler 50 oppdrag før vi har samme oppdragsmengde som vi hadde i løpet av hele 2007, forteller Thor Øivind Larsen, som jobber i ambulansetjenesten i Selje.

De ansatte har gått fra cirka 200 oppdrag i året til 450 de siste årene.

Fra 198 til 448 oppdrag

I 2007 hadde de ansatte omkring 198 oppdrag i løpet av året, fordelt på fire ansatte som gikk i turnus.

– I fjor hadde vi 448 oppdrag med den samme turnusen og det samme mannskapet, forteller Larsen.

Han mener noe av grunnen til økningen i oppdragsmengde er legevaktordningen i Selje. I dag er legevakta i Selje åpen fra 09 til 16 i ukedagene, og i helgene er kontorene helt stengt.

– Oppdragsmengden steg først da legevakta ble flyttet til Eid på kveldstid, og så steg den ytterligere da det ble legevakt på Eid fra klokken 16 og i helgene, sier Larsen, som under et møte med formannskapet i Selje i mars orienterte politikerne om problemstillingen.

Flere faktorer

Larsen reagerer på den økte oppdragsmengden, men vil understreke at det ikke bare er avdelingen i Selje som opplever en økning.

Han vil også understreke at det er flere faktorer enn dagens legevaktordning som bidrar til den økte oppdragsmengden. Larsen viser til at det med årene har blitt en større satsing på flåtestyring, noe som innebærer at ambulansen i Selje i større grad må bistå Vågsøy eller Eid.

De har også fått flere oppdrag der de må kjøre pasienter hjem fra legevakt eller sykehus.

– Jeg mener at den økte oppdragsmengden er med på å svekke beredskapen i Selje, understreker Larsen.

På den annen side synes han også at den økte oppdragsmengden ikke bare er negativ for ambulansen i Selje.

– Det viser jo også at man har behov for ambulansetjenesten i kommunen, avslutter Larsen.

Ser økning flere steder

Det er ikke bare i Selje at ambulansen har fått flere oppdrag de siste årene.

Ambulansesjefen i Helse Førde, Stian Sægrov, kan fortelle at også Vågsøy, Eid, Gloppen og Stryn har fått flere oppdrag de siste årene.

– Totalt i Sogn og Fjordane kjører ambulansetjenesten mer, noe som også er en nasjonal trend. Når vi snakker om aktivitet på ambulansene er det viktig å presisere at dette er bruk av ressurser på tvers av kommunegrenser og ikke gjelder pasientgrunnlaget i én enkelt kommune, understreker han.

Sægrov tror årsaken til den økte oppdragsmengden er at befolkningen blir eldre, samt funksjonsendringen og sentraliseringen av behandlingstilbud ved sjukehusene.

– På stasjoner med lav aktivitet, kan man få store utslag i statistikkene fra år til år. Sentralisert legevakttilbud er også en medvirkende forklaring, sammen med økt bruk av flåtestyring av ressursene, sier han.

Han understreker at legevaktordningen i Nordfjord nødvendigvis ikke er hovedårsaken til den økte oppdragsmengden i Selje.

– Det er ikke grunnlag for å si at legevaktsamarbeidet er grunnlag for økningen, for antall akuttoppdrag er stabile i Selje.