Innlegget til Alf Myhre stod på trykk i Fjordenes Tidende 16. august.

Måløy inn i fremtiden!

Måløy – idyllisk mellom frodige fjell ut mot det stormfulle storhavet!

Mye har skjedd siden jeg tråkket mine barnsben i Refvik på 80-tallet, en rivende utvikling med både opp og nedturer. Som utflyttet (men ofte ferierende) tillater jeg meg å komme med noen synspunkter om Måløys byutvikling.  Bor i Mandal og jobber til daglig med film og kultur på Buen kulturhus der.

Måløy har blitt by, har mange flotte butikker, kjøpesentre for både småvarer og store varer, idrettsanlegg, restauranter og utesteder, en liten kino, innovativt næringsliv og mye av det man finner i tilsvarende byer i Norge! Det bygges ny flott ungdomsskole, planlegges utbygging av eksisterende senter for storhandel, snakkes om fiskerimuseum og nytt svømmeanlegg med mer. Man har i tillegg til de tradisjonelle Måløydagene klart å etablere flere festivaler som også skaper gode ringvirkninger i tillegg til selve underholdningsverdien. Det er mye å være stolt av! Men hva med veien videre?

Måløy trenger både et levende sentrum og et område for storhandel – og kanskje trenger man et kultur og opplevelsessenter midt i sentrum? I Mandal snakker vi om før og etter kulturhuset kom – det betyr og har betydd mye for byens kulturtilbud.

Hva med å bygge et slikt bygg i Sjøgata på/rundt utfyllingen – et bygg som kunne bestå av kinosal(er), konferansesal, multisal, øvingsrom for kulturskole og band, fritidsklubb, bibliotek, museum (er) og kanskje en svømmehall med panoramautsikt mot sjøen?

Et slikt bygg koster selvsagt mye penger – men det er ingenting i veien for å gå sammen med private utbyggere av være seg kjøpesenter, hotell eller annen næring.

Dette vil gi stordriftsfordeler, gi synergieffekter på tvers og løfte totalbesøket fremfor å ha de samme funksjonene spredt. Besøket vil stige for alle, bibliotek, kino (som kan ha åpent flere dager og om sommeren når mange ferierer i området) – og det betyr noe for de som bor her, de som vurderer å bosette seg og turister. Så legg uenigheter om ting skal ligge på øya eller fastlandet bak dere – ja takk, begge deler som Ole Brum ville ha sagt!

Tenk fremover, tenk byutvikling, tenk turisme!