Nergård Pelagic er det siste tilskuddet på Måløys rike fiskerihavn og «nykommerne» er imponert over hva deres satsingssted i Sør-Norge har å by på.

– De gangene vi har manglet noe har her alltid vært noen som kunne hjelpe oss. Nesten ingenting har vi måtte reist ut av Måløy for å finne, og i alle fall ikke ut av Sogn og Fjordane. Det er fantastisk!, sier administrerende direktør Tommy Torvanger i Nergård AS.

– Hadde vi ikke hatt slike tilbud lokalt hadde denne byggingen tatt mye lengre tid og det er ikke sikkert vi hadde fått det samme resultatet heller, sier Torvanger. Nergårds styreleder Arne Stang er enig.

– Det har vært en styrke for prosjektet at vi har kunne brukt så mange lokale krefter som vi har gjort. Det har kuttet byggetiden med mange måneder og de har gjort en fantastisk jobb, sier Stang.

Første siden krigen

I løpet av et drøyt år har Nergård bygget det som ifølge dem er den ordentlige fiskemel- og oljefabrikken som er bygget i Norge siden 2. verdenskrig.

– Dette er faktisk verdensrekord i mel- og oljefabrikkbygging. Idag er det temmelig nøyaktig 14,5 måneder siden vi signerte avtalen med Haarslev (leverandør av selve fabrikkutstyret) om å bygge denne fabrikken, sa Tommy Torvanger i sin tale under åpningen.

Gode priser

Mandag denne uken ble ringnotbåten Eros fra Sunnmøre den første båten som leverte fisk til fabrikken på Trollebø. 2.200 tonn kolmule ble levert.

– I startfasen er vi spent på alt. Om fabrikken fungerer og om vi får tak i fisk. Men så langt, og bank i bordet, så ser alt bra ut. Det er knallhard konkurranse om råstoffet og den blir enda tøffere når vi nå kommer på banen, smiler bremangeren.

Skipper Kjetil Remøy på Eros har fortalt til nett.no at kiloprisen på 2,76 kroner som de fikk for kolmulefangsten er den beste han noen gang har registrert. Sildesalgslaget var i sin tale på Nergård-åpningen også opptatt av at fiskerne fikk sitt.

– Vi ønsker aldri å betale mer enn man må, men det er konkurranse og da blir prisen deretter. Det må vi bare leve med, sier Tommy Torvanger.

Hyller kommunen

Mens Nergård har latt seg imponere over det lokale næringslivet, har også kommunens innsats fallt i smak.

– Jeg har vært i mange kommuner og jeg mener at Vågsøy kommune må få karakteristikken som en av de mest næringsvennlige kommunene i landet, mener Arne Stang, som gir stor ros til både de to siste ordførerne for deres bidrag til Nergård-etableringen.

– Vi åpnet armene og spurte Nergård hva som skulle til for at de lykkes med etableringen i Måløy. Kommunen har vært fleksible i planarbeidet slik at Nergård kunne få fortgang i sitt arbeid, forklarer Hagen.

– Og det har vært «en kort vei» fra Nergård til kommunen slik at det har tatt kort tid fra forespørslene har kommet til at man har fått gjort noe med saken, legger Maurstad til.

Rekordresultat i fjor

Det har lenge vært kjent at Nergård vurderer å utvide aktiviteten i Måløy med et konsumanlegg ved fiskemel- og oljefabrikken som nå er åpnet.

– Vi har mye ledig areal på området vårt her på Trollebø og det er klart at det vil komme en videre utbygging her. Det som er nærliggende å diskutere allerede nå er at vi mener at vi bør skaffe oss et pelagisk konsumanlegg i Sør-Norge. Det mangler Nergård, sier styreleder Arne Stang.

Han mener styret bør behandle denne saken før juli, men mener valg av lokalisering ikke er noe man trenger å bruke tid på.

– Kommer det en fabrikk i Sør-Norge, så kommer den hit til Måløy, sier Stang, som viser til at Nergård da kan nyttiggjøre seg av en større del av fisken.

– Filiterer du sild, så er 50 prosent biprodukter som går til den andre fabrikken (fiskemel- og olje). Da får vi utnyttet 100 prosent av fisken selv og det er målsettingen til Nergård fremover, sier Stang.

Styrelederen forklarer at Nergård-konsernet hadde en omsetning på nærmere 2,5 milliarder i 2015 og at resultatet var det beste noensinne.

– Resultatet vi hadde i fjor var rett og slett utrolig.

I 2014 hadde Nergård en omsetning på 2 milliarder og et resultat på 74 millioner kroner.