Ribekka Beitveit fra Deknepollen er en av finalistene i prisutdelingen «Unge talenter».

Prisutdelingen er i regi av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Beitveit studerer industridesign ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

Sammen med to andre studenter har vågsøyjenta utviklet prosjektet «TIO», som er en stedsbestemt tilgjengelighetstjeneste skapt på bakgrunn av ønsket om trygghet, selvrealisering og spontanitet i hverdagen hos mennesker med funksjonsnedsettelse.

I prisutdelingen konkurrerer de i kategorien «Bærekraft».

– Vi har ønsket å utfordre begrepet universell utforming, gjennom å vise at det ikke bare trenger å handle om de fysiske omgivelsene, men også om menneskelige relasjoner. I dag legges det til rette for universell utforming i alle offentlige bygg. Men det vi ofte ser er at mange av disse løsningene ikke nødvendigvis blir brukt, og de kan til og med føles stigmatiserende, sier de tre studentene til doga.no.

Tjenesten er utviklet for Universitetet i Oslo, men kan tilpasses og brukes ved andre studiesteder, ifølge nettstedet.

– Juryens vurdering er at TIO er en nyskapende og bærekraftig tjeneste. Den løser et sosioøkonomisk samfunnsproblem ved å nyttiggjøre seg eksisterende ressurser. Tjenesten setter mennesket og deres behov i sentrum og bidrar til at mennesker kommer i kontakt med hverandre, heter det i artikkelen på doga.no.

Til sammen er det 13 finalister i konkurransen.

Prisutdelingen skjer på DOGA onsdag 27. april.