Mens kameratene sitter på skolebenken tilbringer 16-åringene Mikael Aare og Marius Husevåg store deler av skoleåret på jobb.

– Vi har et veldig bra opplegg, og dette er helt klart kjekkere enn å sitte på skolen, smiler Aare.

Mandag var årets sommerferie historie for elevene på Måløy videregående skole (MVS), men for andreklassingene Mikael Aare og Marius Husevåg betyr ikke det nødvendigvis at hverdagen endrer seg nevneverdig.

De har nemlig hatt sommerjobb hos LocalHost i Måløy, og de to TAF-elevene fra MVS blir å se i de moderne lokalene til teknologibedriften også fremover.

– I år skal vi gå på skole to dager i uken og jobbe her tre dager i uken, forklarer Aare. Forrige skoleår var han og Husevåg to dager i uken hos LocalHost.

– Etter ungdomsskolen søkte vi begge på TAF teknikk og industriell produksjon, men da skolen fortalte om denne muligheten ble det mer attraktivt, sier Aare.

– Riktige holdninger

Adm.dir. Sindre Kvalheim i LocalHost mener det er «kremen av ungdom» de har hentet.

– Vi hadde en runde med en del kandidater og valgte disse to. I utgangspunktet kunne de ingenting av det vi driver med, men de har riktige holdninger og gode hoder, sier Kvalheim.

Marius Husevåg, som i utgangspunktet ønsket å bli byggingeniør eller dataingeniør, stortrives på arbeidsplassen

.– Det har vært veldig kjekt og lærerikt. Vi lærer om servere, switcher, annet nettverksutstyr og om de produktene LocalHost tilbyr, forklarer 16-åringen.LocalHost har hentet de to ungdommene sammen med Videonor, og nylig tilbrakte de to vågsøyværingene en lengre periode hos teknologibedriften som kun ligger et steinkast unna.

Sindre Kvalheim ser et stort potensial i de lokale guttene.

– Her behandles de som vanlige ansatte og får egne kontor, mobiltelefoner og alt som hører med. De utvikler seg utrolig fort og er veldig interesserte. I løpet av et par år vil de bli veldig nyttige ressurser for bedriften, sier Kvalheim, som synes det er kjekt å bidra i utviklingen av den lokale videregående skolen.

– Både jeg og Øyvind Reed (Videonor) har undervist på skolen. Dette gjør vi gratis fordi vi synes det er kult å kunne være med å bidra. Vi merker godt at effekten er god ved at vi kan relatere undervisningen til våre egne historier, forklarer Kvalheim.

Investerer i ungdom

Etter fire år vil Aare og Husevåg ha spesiell studiekompetanse med fordypning i realfag, samt fagbrev i IKT-servicefag.

– Ønsker dere at de blir værende hos LocalHost eller at de går videre på høyskole etter fire år?

– Ikke alle ønsker å gå videre på skole og da er det helt sikkert en plass for dem her. Men det er viktig å utdanne spesialister, slik at vi ikke får for mange generalister. Å få de inn på NTNU med den bakgrunnen de får nå og med et ønske om å flytte tilbake, er selvsagt et mål, sier Kvalheim.