Skipsførere og loser skal i juni gjennomføre virtuelle seilaser gjennom Stad skipstunnel.

Virtuelle seilaser gjennom Stad skipstunnel skal gjennomføres av to kapteiner og to loser om bord i to forskjellige fartøystyper under ulike værforhold. Seilasene utføres ved hjelp av en digital modell av området fra Ulvesundet til Vanylvsfjorden, opplyser  Kystverket.

Målet er å teste om tunnelen kan brukes på den planlagte måten under de fleste værforhold. Den virtuelle tunnelen og to skipsmodeller ble nylig testet ut og verifisert ved et simulatorsenter i København.

Prosjektleder Terje Andreassen i Kystverket. Foto: Sindre Blålid Kvalheim

Kystverket forklarer at virtuelle seilaser gjennomføres for å verifisere at den planlagte tunnelen, inkludert navigasjonsforbedringer i farleden fra Ulvesandet, inn Saltasundet og Moldefjorden gjennom Stad skipstunnel til Kjødepolden og ut i Vanylvsfjorden, er tilstrekkelig sikker for passering med dimensjonerte fartøy.

– Virtuellbasert prosjektering og testing i et realistisk simulatormiljø er en effektiv måte å teste skipstrafikk i ny farled fra Ulvesundet gjennom tunnelen og ut Vanylsfjorden. Vi skal være så sikre som mulig på at tunnelen kan brukes som forutsatt og under de aller fleste værforhold, sier prosjektleder Terje Andreassen i Kystverket.