Dennyoppstarta Måløy-bedriften MSC har videreutviklet AquaDome, en tett merd somvil hindre fisk i å rømme.

–Selskapet MSC i Måløy har tatt fatt på å videreutvikle en merd. Utviklingen ergjort ved Easy Form AS, som har stått for det tekniske og produksjonen avplugger og former, sier Gunnar Carlson, prosjektleder i MSC.

AquaDome er et lukket, flytende og patentert merdekonsept. Den er utformet somen halvkule, og har et innvendig volum på 5.560 kubikkmeter.

Videre til Nord-Norge

– Det spesielle med AquaDome er at den vil hindre fisk i å rømme, fordi det eret tett anlegg. Det vil også beskytte godt mot lakselus, sier Carlson, oglegger til:

– I tillegg kan det pumpe opp vann fra dypt vann hvor det ikke er algevekst.Vannet på for eksempel 50 meter til 70 meters dyp har også en ideelltemperatur, særlig på vinterstid. Dermed kan fisken få forbedrede vekstforhold,forklarer Carlson.

Gir større muligheter

Den første fullskala AquaDome forventes å bli levert i midten av juli tilNorge, dersom alle forutsetninger faller på plass.

– Pluggene og formene er fraktet til Latvia, hvor vi produserer selve produktet.Derfra blir det fraktet til Nord-Norge, hvor det skal monteres, fortellerCarlson.

Ved bruk av den nye merden kan en forbedre vekstforholdene til fisken.

– Dette gjelder særlig i Nord-Norge, hvor det er kaldt overflatevann påvinterstid. Fordelen er også at avfallet fra fisken er kontrollert og ikkeflyter fritt, poengterer Carlson.

– Betyr det at en kan drive med fiskeoppdrettså å si hvor som helst?

– Nei, det er nok ikke slik. Det er mange forhold somspiller inn, men det gir muligheter der en allerede i dag driver med oppdrett iNorge. Dette er for fisk som er fra 150 gram og opp til ett kilo. For den storefisken vil oppdrett foregå i vanlige, konvensjonelle storanlegg. Da blir fiskenså stor at den er motstandsdyktig mot sykdom og lakselus, sier han.

AquaDome vil dermed redusere tiden for hvor lenge laksen vil stå ikonvensjonelle merder.

Bestill abonnement på Fjordenes Tidende