Et positivt signal fra Stortingets kulturkomité gjør at lokale forkjempere nå tror på ferdigstilling av Måløyraidsenteret til 75-årsjubileet i 2016.

Stor aktivitet opp mot regjering og Stortinget den siste tiden har resultert i at Høyre har fått inn en enstemmig komitémerknad i statsbudsjettet om mulig statlig finansiering av Måløyraidsenteret.

– Merknaden viser til viktigheten av senteret og regjeringen bes så snart som mulig avklare muligheten for statlig deltakelse, sier ordfører Morten Hagen (H). Han mener en slik merknad klart forplikter regjeringen.– Det forplikter dem i hvert fall til å ta tak i det, og binder dem til en videre prosess, sier han.

2,8 millioner

Restsummen for å finansiere formidlingssenteret er 2,8 millioner, og det er denne summen det nå er snakk om å få over statsbudsjettet.

– Vi har aldri vært mer optimistiske enn vi er nå! sier en entusiastisk Helge Hjelle, som sammen med Terje Sølvberg og styret i Stiftelsen Måløyraidet, er primus motor for prosjektet.

Fra oppgitthet da prosjektet fikk nei til støtte fra fylket, er følelsen nå snudd til eufori.

– Nå har vi virkelig troen på at dette skal bli realitet. Og det er takket være folkene inne i Oslo, som har trodd på oss og hørt på oss. Vi er utrolig takknemlig for de som har hjulpet oss til å komme videre. Både Høyre og Frp har jobbet fantastisk. Og vi vil spesielt takke Bjørn Lødemel og Lars Arne Ryssdal som har åpnet dører for oss, sier de to. Måløyraidsenteret har også fått lovnad om 3,3 millioner fra Forsvarsdepartementet, og har tidligere også fått tilsagn på 1 million fra Sparebankstiftinga.

– Når dette blir fullfinansiert, har vi håp om å få den millionen tilbake, sier Hjelle.

Ferdig til jubileet

Nå håper ildsjelene på en rask avgjørelse fra regjeringen, slik at resten skal komme inn.

– Håpet er at vi skal kunne realisere dette senteret til 75-årsjubileet i mai 2016, men da er vi avhengig av regjeringen tar et standpunkt raskt, sier Hagen.

– Vi trenger et år på å realisere planene. Men detaljplanleggingen jobber vi allerede med, sier Sølvberg, som nå satser på at dette går.

– Vi skal huske at merknaden er enstemmig. Det er sterkt signal om at dette er ønsket.