Foreldre og ansatte i Fjordly barnehage er delt i synet på et flyktningmottak i nabolaget. Dermed dropper Fjordly Ungdomssenter planene.

– Vi fikk ikke den store støtten som vi hadde trengt, så det er derfor stor sannsynlighet for at planene legges bort, sa daglig leder Marte Iren Lade ved Fjordly Ungdomssenter torsdag morgen.

Fredag bekrefter Lade at regionstyret i Normisjon Sogn og Fjordane vedtok torsdag kveld å ikke søke om å få opprette midlertidig flyktningemottak på Fjordly ungdomssenter.

Det var tidligere denne uken at ble det kjent at Fjordly Ungdomssenter var aktuell som midlertidig bolig for inntil 80 flyktninger over nyttår. Senteret ønsket imidlertid å høre synspunktene til nærmeste nabo Fjordly Barnehage før de gikk videre med planene.

Jevn avstemming

Onsdag kveld deltok partene på et møte hvor også ordfører Kristin Maurstad (Ap), som for øvrig bor like ved barnehagen på Totland, og flyktningkonsulent Geir Nygård deltok.

– Det var et godt møte med foreldrene og de ansatte. Vi hadde en avstemning om hvem som støttet planene og selv om det var jevnt mellom alternativene «for», «imot» og «usikre», så var det likevel et knapt flertall for dem som var imot planene, forteller Marte Iren Lade.

Hun forklarer at mange var usikre på hvordan «naboforholdet» vil fungere i praksis.

– Utryggheten til foreldre og tilsette gikk på om det kan oppstå traumatiske situasjoner som ungene blir vitne til.

Flere av møtedeltakerne var derimot positive til at man kan ta imot flyktninger på Fjordly.

– De mente at Fjordly var godt egnet for noe slikt og trodde ikke det ville påvirke barnehagen negativt.

Forventet ikke full støtte

Det er Normisjon, som eier Fjordly Ungdomssenter, som ønsker å tilby UDI 500 sengeplasser i Norge. Regionsstyret i Normisjon tok den endelige avgjørelsen torsdag kveld og tilrådingen fra Fjordly Ungdomssenter til regionstyret i Normisjon var klar:

– Unison støtte fra ansatte og foreldre var vel ikke realistisk, men vi hadde ønsket et klarere flertall som støttet planene om vi skulle gå videre med dem, sier Marte Iren Lade.