Venstre har gått fra å være Vanylvens minste parti til å stikke av med ordførerposisjonen under forhandlingene denne uken.

Under forrige kommunestyreperiode satt Venstre med kun to representanter. Men med 18,3 prosent av stemmene under årets valg har partiet doblet antall mandater for den kommende perioden.

I tillegg blir Venstre-topp Lena Marie Landsverk Sande Vanylvens nye ordfører.

– Venstre valgte å inngå et borgerlig samarbeid, og i det samarbeidet var vi det største partiet. Derfor ble det naturlig at vi også fikk ordførervervet, forteller den ferske ordføreren.

Det borgerlige samarbeidet består av Venstre, Høyre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. Disse partiene fikk til sammen 75 prosent av stemmene, ifølge Sande.

Ap tapte ordførervervet

Arbeiderpartiet ble valgets vinner med 25,2 prosent av stemmene, men på grunn av det borgerlige flertallet tapte Aps listetopp Ottar-Jan Løvoll ordførervervet til Venstre.

Venstre trengte 11 stemmer fra kommunestyrerepresentantene for at Sande kunne bli valgt som ordfører. Og disse stemmene fikk de fra det borgerlige samarbeidet.

Sande forteller at Venstre allerede før valget hadde blitt kontaktet av Senterpartiets Ingebrigt Berget om et samarbeid mellom partiene på høyresiden.

– Vi ble også kontaktet av Arbeiderpartiet om et samarbeid, men det måtte vi takke nei til da vi allerede hadde inngått et samarbeid med Sp og de andre borgerlige partiene, forteller Sande.

Deltok ikke i forhandlingene

Etter valget har ikke Ap deltatt i forhandlingene som har foregått mellom de fem andre partiene i kommunestyret.

– Vi informerte om at de borgerlige partiene skulle møtes før vi eventuelt gikk til forhandlinger med Ap, sier Sande.

Men ettersom blokken raskt fikk avklart at Sande hadde nok stemmer til å bli Vanylvens nye ordfører, var det ikke nødvendig for partiene å møte med Ap, ifølge Sande.

– Men jeg ringte Ottar-Jan så fort jeg hadde fått resultatet, legger hun til.

Den nye ordføreren forteller også at hun forstår at Løvoll er skuffet over at Ap, som er det største partiet i kommunestyret, ikke fikk ordførervervet.

– Men jeg tror samarbeidet kommer til å gå veldig fint fremover. Det er noen flotte folk som har kommet inn fra Arbeiderpartiet, og vi er sikre på at samarbeidet blir godt, sier hun.