Da fiskeripolitisk talskvinne i Ap, Ingrid Heggø, nylig var i Vågsøy for å høre om konsekvensene av den russiske importstoppen, var innspill fra fiskeribransjen at aktuelle tiltak kunne være muligheten til å la fisken få stå lenger i merdene (rullerende MTB), nye handelsavtaler og midler til økt markedsføring.

- Jeg synes også EU må være sitt ansvar bevisst og ta imot mer fisk fra Norge framover, sa Heggø til Fjordenes Tidende.

Torsdag ettermidddag konkluderte regjeringen med at det åpnes for nettopp dette, at havbruksnæringen kan la fisken stå noe lenger i sjøen for avhjelpe situasjonen. Samtidig utvides adgangen til å flytte deler av sildekvotene over til neste år.

- Det er positivt at regjeringen har konkludert raskt og besluttet ekstraordinære tiltak for å dempe konsekvensene av importstoppen til Russland, sier administerende direktør Geir Ove Ystmark i FHL.

- FHL ga sine råd for knapt en uke siden, og både markedet og produsentene har ventet på departementets konklusjon. Derfor er det godt at det nå kom en avklaring, sier Ystmark.

FHL har overfor myndighetene uttrykt at det er et særlig behov for tiltak for pelagisk næring som over natten mistet tilgangen til et stort marked.

- Det er svært positivt at muligheten for å overføre sildekvoten til neste år utvides. Dette gir næringen bedre muligheter til å finne andre markeder, og gir større fleksibilitet, fastslår Ystmark.