– Søknaden er ferdig og blir sendt ganske snart, sier leder Øystein Hessevik i Bryggja Utviklingslag mandag, og legger til:

– Det er snakk om dager.

Torsdag møtte han, Sverre Solibakke og Solveig Midtbø for utviklingslaget i formannskapet. Der gjorde utviklingslaget det tidlig klart at de var til stede for å få informasjon fra politikerne, og ikke omvendt. Flere av formannskapsmedlemmene ville imidlertid vite bakgrunnen for at bygda ønsker seg ut.

– Jeg forstår at dere er fast bestemt på at Bryggja skal ut av Vågsøy kommune. Kan formannskapet eller kommunen gjøre noe for at dere skal endre mening? spurte Hogne Bleie (Frp) som selv er fra Bryggja.

– Jeg håpet at utviklingslaget kom hit for å ha dialog. (...) Alle har sett hva som står i media og på Facebook, men det hadde vært greit å kunne diskutere hva som konkret er grunnlaget for ønsket om en grensejustering, sa Morten Hagen (H).

Sverre Solibakke viste til at Bryggja vil være et geografisk midtpunkt i nye Selje-Eid, mens man vil være en utkant om Vågsøy lykkes med å slå seg sammen med Bremanger og Flora.

– Jeg takker utviklingslaget for at de avklarte at dette ikke har noe med skolen å gjøre, sa Edvard Iversen (V).

Selv om utviklingslaget ikke kom med konkrete krav til lokalpolitikerne torsdag, understreker Øystein Hessevik etter møtet at skolenedleggelsen er en medvirkende årsak til ønsket om å bytte kommune.

– Vi har sett på det totale bildet for bygda og laget en liste over det som er viktig for at bygda skal ha utvikling. Der er skole, barnehage og omsorg de sterke pilarene, sier Hessevik.

I overkant av 250 personer har skrevet under på at Bryggja Utviklingslag skal søke om å bli en del av Selje-Eid. I det aktuelle området (Bryggja, Totland og Maurstad) bor 543 innbyggere.

Rådmannens oversikt tar for seg kretsspesifikke utgifter knyttet til skole, barnehage og omsorg og viser at kommunen bruker 17,4 millioner årlig på slike tiltak på Bryggja. Samtidig estimeres det at de 543 innbyggerne på Bryggja generer 30 millioner kroner i overføringer til kommunen.

58 prosent av innktene bygda genererer får man altså igjen i utgifter til disse kretsspesifikke tiltakene, og rådmannen viste til at selv om skoleutgiftene forsvinner vil andelen (41 prosent) være høyere enn den er i de andre kretsene i dag (Fastlandet (39), Måløy (35), Nord-Vågsøy (32) og vestre krets (26)).

– Basert på disse tallene er det ikke grunnlag for å hevde at Bryggja kommer dårlig ut, mener Knut Ove Leite.

Hogne Bleie stilte spørsmål ved beregningene og viste til at pengebruken i de andre kretsene vil påvirkes om Bryggja-elevene flyttes. Til det svarte rådmannen at Skavøypoll skule kan ta imot Bryggja-elevene uten investeringer, mens en må bruke penger på Skram uavhengig om Holvik-elevene skal inn eller ikke.

– Når han kommer med slike kommentarer ser vi hva han mener, sier Øystein Hessevik.