– Det er selvfølgelig trist. Ingen har lyst å stenge kirker, ei heller om det kun er midlertidig. Men for meg som prest er det viktigste å se på hvordan vi kan opprettholde innholdet i det vi gjør. Så er det slik at vi nå ikke har råd til å ha fokus på hvor vi gjør det, sier sokneprest Mari Saltkjel.

Etter at soknerådet fikk 500.000 kroner mindre enn de ba om i tilskudd i 2017 har de nå bestemt seg for en omfattende kuttliste for Vågsøy-kirkene.

Ett av tiltakene er at kun én kirke til enhver tid vil være åpen. Sør-Vågsøy kirke vil være åpen syv måneder i 2017, mens Nord-Vågsøy og Totland kun vil være åpne henholdsvis tre og to måneder i 2017.

– I dag er alle tre kirkene åpne og vi har gudstjenester, dåper, begravelser og bryllup i kirkene hele året. Folk har fått velge den kirken de tilhører, forklarer kirkeverge Anne Gry Fløien.

– Når det gjelder bryllupene, så tenker jeg at det er en veldig fin dag som jeg tror blir like god for de fleste, selv om bryllupet ikke blir der man ønsker. Det jeg synes er mest beklagelig er at vi som ansatte, jeg som sokneprest og vi som sokneråd, ikke kan ha det diakonale ansvaret som vi har for mennesker som har opplevd at noen de kjenner dør. Nå vil man nemlig ikke kunne velge å ha gravferd i den kirken man ønsker, sier Mari Saltkjel.

Anne Gry Fløien forklarer at de vil spare strøm-, vedlikehold og andre driftsutgifter på å stenge kirkene, men synes det er beklagelig at man nå må gjen- nomføre så drastiske tiltak.

– Politikerne forsøker å gjøre sitt beste og jeg vil nødig kritisere det faktum at man må redusere samlet budsjett i kommunen, men det er spesielt å kutte over 10 prosent av et driftsbudsjett, uten å sette seg inn i konsekvensene.

– Slik det ser ut nå kan ikke jeg se at vi har midler til å gjennomføre gudstjenester julaften i noen av kirkene våre, sier Saltkjel.

Med 4,4 millioner å rutte med i stedet for de 4,9 soknerådet ba om, er stengte kirker kun ett av tiltakene de har sett seg tvunget til å gjennomføre. Et annet er at flomlyset og annet lys ved alle kirker og kirkegårder slukkes. I tillegg blir det ikke leid inn personell til å klippe gravplassene.

– Gravplassene har blitt klippet de siste årene og publikum har vært fornøyde. I år har vi ikke råd til å ta denne kostnaden, sier Anne Gry Fløien.

Vågsøy-politikernes kutt i tilskuddet til soknerådet er gjennomgående i hele perioden 2017-20, og det er dermed en reell fare for at de drastiske tiltakene soknerådet setter i verk nå ikke kun gjelder for å i år.

– Vi vet ikke hva politikerne vil gjøre, men ser indikasjoner på hvordan de tenker. De har redusert budsjettet vårt for neste år med 100.000 kroner, så det ser ut til å være en tendens som vil vedvare. Målet vårt er å ha tre åpne kirker, og så snart vi har midler til det åpner vi alle tre. Når det skjer kan jeg ikke svare på, sier Saltkjel.

Kuttlista

To av tre kirker stengesFra 1. februar 2017 stenges to av tre kirker i Vågsøy sokn. Sør-Vågsøy kirke vil være åpen i månedene januar, februar, mars, april, mai, august og desember. Nord-Vågsøy kyrkje vil være åpen i juni, juli og september. Totland kyrkje vil være åpen i oktober og november. Det vil ikke være anledning til aktiviteter som dåp, bryllup eller gravferder i kirkene de månedene de er stengt. Tiltaket medfører at samtlige konfirmasjoner i Vågsøy i år vil bli gjennomført i Sør-Vågsøy kirke.

Mørke kirker og gravplasserFlomlyset som lyser opp de tre kirkene og kirkegårdene vil bli slukket.

Ansetter ikke gravplass-klippereDet blir ikke ansatt sommervikarer for å klippe gravplassene denne sommeren.

Julaften-gudstjenesten kan bli kuttetEt av tiltakene som er vedtatt er at det kun skal gjennomføres lovpålagte gudstjenester. Gudstjenestene 17. mai og julaften havner ikke i denne kategorien.

Vurderer flytting av kontorSoknerådet betaler i dag 210.000 kroner årlig i husleie til kommunen på rådhuset. De har sju kontorer, tilgang til kantine og to små lager og vurderer nå å se seg om etter billigere løsninger utenfor rådhuset.

Vil ikke kopiere opp programmerKopiering av ark til publikum ved gudstjenester og andre arrangement i kirkene vil med noen få unntak utgå.

Økte avgifter og redusert vedlikeholdFesteavgfiten og avgiften for stell på kirkegårdene er eksempler på avgifter som kan bli økt. I tillegg vil ordinære driftsposter som serviceavtaler, reparasjoner, vedlikehold og annet reduseres

Større andel av kollekt til kirkeneSoknerådet vil vurdere om en større andel av takkeofferet som i dag går til annen virksomhet skal gå til kirkene i Vågsøy. Ifølge soknerådet går under halvparten av takkeofferet til Vågsøy-kirkene idag.