– Lingehallen vil gi Måløy sentrum et kjempeløft, både utseendemessig og bruksmessig, mener styreleder Helge Hjelle i Måløyraidsenteret.

Sammen med tidligere daglig leder i Nordfjord Vekst og Hornindal-ordfører Edvin Haugen, jobber Hjelle nå med planene om å bygge konferansebygget Lingehallen i tilknytning til Måløyraidsenteret. Bygget skal etter planen ha en kinosal med plass til over 80 personer.

– Det er Måløyraidsenteret som skal administrere Lingehallen, og det er primært vi som skal bruke den til å vise fram autentiske filmer, forklarer Hjelle, som raskt legger til:

– Men vi tenker oss også at Lingehallen skal kunne brukes av næringslivet til konferanser eller til intimkonserter under festivaler i Måløy sentrum.

Illustrasjon: Nordwest3D

Planen er at Måløy-selskapet Videonor skal installere videokonferanseutstyr i hallen, og Hjelle mener at utdanningsinstitusjoner dermed også kan bli en bruker av bygget.

– Her kan man ha forelesninger mens foreleser står i USA.

6,5-7 millioner kroner

Prisen på Lingehallen er anslått til 6,5-7 millioner kroner. Edvin Haugen forklarer at de har en ambisjon om å hente inn rundt halvparten av den summen fra det lokale næringslivet, og at de nå jobber med et driftsbudsjett for hallen for å slå fast hvilken lånefinansiering initiativtakerne kan forsvare.

– Vi har vært i dialog med ulike aktører i næringslivet for å kartlegge om dette er noe vi bør gå videre med. (...) Signalene er entydige: Dette er noe sentrum trenger og som næringslivet ser nytten av. Derfor intensiverer vi arbeidet, forklarer Haugen, som understreker at lokale krefter kan bidra med langt mer enn rene penger.

– Det kan også være gaver i form av arbeid og tjenester.

Helge Hjelle opplyser at de så langt har fått løfter om bidrag på «flere hundretusener» fra det lokale næringslivet.

Håper på gratis tomt

Det er Frank Husevåg i Husevåg Arkitektur AS som er arkitekten bak bygget som skal ligge mellom Heradsheim og JobbPartner i Gate 1.

Kinosalen i Lingehallen skal ha plass til over 80 personer. For konferanser vil kapasiteten være rundt 100 personer. Illustrasjon: Nordwest3D

Håpet til initiativtakerne nå er at Vågsøy kommune sier ja til å dele tomten som Heradsheim ligger på, og at AS Lingehallen kan overta den delen av tomten hvor det nye konferansebygget skal stå.

– Der er ingenting på den delen av tomta i dag. Det er et «ruskehol» som er skjult av en trevegg. Denne hallen vil gi sentrum et kjempeløft på samme måte som oppussingen av Heradsheim har gjort, mener Helge Hjelle, som forklarer at verdien av tomta er det eneste de ber kommunen om å bidra med i prosjektet.

Illustrasjon: Nordwest3D

På fyllinga i Måløy sentrum, et drøyt steinkast unna, jobber en annen lokal gruppe med utbyggingsplaner. Disse planene inkluderer et kulturbygg der konferanser også har vært nevnt som et mulig bruksområde. Hjelle mener at Lingehallen på ingen måte vil dekke det samme behovet som planene på sentrumsfyllinga.

– Nei, vi har hatt en fin dialog med dem, og dette er kun et supplement til det som skal skje på fyllinga, ikke en konkurrent.

Håpet til Lingehallen-pådriverne er at man i løpet av høsten kan ha finansieringen på plass slik at byggingen kan starte innen nyttår.

– Det er ikke sikkert at dette blir realisert, men det er i alle fall et ønske om at det blir det, og vi er helt avhengige av støtte og at det er vilje til å få det til, slår Edvin Haugen fast før han og Hjelle fortsetter jobben med å sikre de nødvendige bidragene til prosjektet.