Selje har nå bygget opp et mottaksapparat for flyktninger fra grunnen av. Forrige gang kommunen bosatte flyktninger var på begynnelsen av 90-tallet, under Bosnia-krigen.

Kommunestyret vedtok i 2014 å ta i mot to familier samme år, ti personer i 2015 og ti til i 2016.

I følge rådmann Ørnulf Lillestøl manglet Selje kommune kapasitet til å få alt på plass i fjor. Men i august ankom de tre første familiene, to fra Somalia og en fra Syria, tilsammen 13 personer foreløpig.

– Det er en bratt læringskurve for oss alle, men jeg syns vi er inne i en god prosess. Mange ting skal på plass, helst samtidig, sier Ørnulf Lillestøl.

Kommunen har ordnet boliger, oppstartsskole og barnehageplasser. Det er ansatt en lærer for norksopplæring av fremmedspråklige og en tolk. Flyktningene vil også få undervisning om det norske samfunnet, og etterhvert arbeids- praksis.

– Nå blir det viktig å få dem fort i jobb, og at de får lære språk, sier Ørnulf Lillestøl. Flyktningene mottar økonomisk støtte fra staten, basert på obligatorisk deltakelse i et undervisningsprogram på 37,5 timer i uken. Målet er at alle skal ut i normalt arbeid og bli selvstendige innbyggere.

En ny hverdag

Lillestøl roser innbyggerne i Selje som har støttet veldig opp, gjennom å stille på dugnad, hjelpe til i stort og smått, og gi flotte ting til de nye flyktningene.

– De kommer med nesten ingenting, forteller Ørnulf Lillestøl.

Det er Integrasjons- og mangfoldsdirektoratet som koordinerer bosetning av flyktninger i norske kommuner. Rådmannen opplever at forespørselene om å ta i mot flere øker, og at kommunen nå har et godt utgangspunkt for å kunne være med å løse disse oppgavene.

– Utfordringen fremover blir å skape et godt miljø og muligheter for flyktningene i kommunen, slik at ikke alle forsvinner til byene. Her kan alle bidra, mener Ørnulf Lillestøl.

Slik situasjonen er i dag, regner Lillestøl med at kommunen vil være klare til å ta i mot en gruppe på omtrent samme størrelse, rundt samme tid neste år. Han forventer en kombinasjon av familiegjenforeninger og noen nye.