Primærlege Trond Inselseth er svært kritisk til forslaget om å legge ned akuttkirurgien i Volda og mener heller ikke at Nordfjord sjukehus bør være en mal for fremtidens lokalsykehus i Norge.

– Legger man ned den akuttkirurgiske beredskapen i Volda så blir den for dårlig i denne regionen, mener Inselseth etter at Regjeringen fredag foreslo å legge ned akuttkirurgien ved Volda sjukehus.

Selv uten et formalisert samarbeid mellom helseforetakene er Volda sjukehus ofte brukt av pasienter fra Nordfjord.

– En skadelege på Nordfjord sjukehus har som eneste funksjon å lose pasienter videre i Helse Førde slik at de ikke forsvinner ut av helseforetaket. I mange tilfeller ønsker vi å heller sende pasientene til Volda fordi det er kortere enn til Førde, sier Inselseth, som forklarer at Helse Førde «strekker seg langt» for å unngå at primærlegene sender pasienter over foretaksgrensa til Volda.

Kommunelegen i Vågsøy erkjenner at han til nød kan forstå om man sentraliserer bløtdelskirurgiske tilbud på grunn av rekrutteringen.

– Når det gjelder ortopedi så finnes ikke slike argument. Jeg mener at et lokalsykehus burde inneholde basisen med en fødeavdeling, ortopedisk avdeling og medisinsk avdeling.

Liker ikke trenden

Statsråd Bent Høie talte fredag varmt for tilbudet ved Nordfjord sjukehus, som de siste årene har mistet både kirurgiske tilbud og fødeavdelingen. Han takket til og med den rødgrønne opposisjonen for å ha satt i gang utviklingsprosjektet «Fremtidens lokalsykehus». Trond Inselseth er av en helt annen oppfatning om tilbudet ved Nordfjord sjukehus.

– Nordfjord-modellen bør absolutt ikke bli modellen for en videre nedbygging av kirurgisk akuttberedskap i Norge. Iallefall ikke om man snakker om ortopedisk akuttberedskap. Å måtte reise lange strekninger for å få behandling etter et beinbrudd er ikke bra, sier primærlegen, som samtidig understreker at det er positivt at det er opprettet nye polikliniske tilbud på Nordfjordeid.

Savner kritiske røster

Inselseth er kritisk til at gruppen som han representerer ikke har blitt spurt i prosessen med å evaluere endringene ved Nordfjord sjukehus.

– Det er påfallende at ingen av brukerne av helsetjenestene i Nordfjord har fått uttalt seg om hvordan det har blitt etter endringene som har gjort. Med brukerne mener jeg primærtlegene som ikke er hørt eller forsøkt hørt i det hele tatt. Det som kommer fram er Helse Førde som sier at «dette er glimrende» og «dette går bra». Men vi har opplevd en reell nedbygging av akuttberedskapen med tanke på kirurgi.