I tiden fremover vil det ikke lenger være mulig å få pass ved lensmannskontoret i Vanylven.

Passautomaten i Vanylven er en av tre i Sogn og Fjordane politidistrikt som blir flytta østover for å bistå den store strømmen av flyktninger i Oslo-området, forteller Selje-lensmann Kjetil Drange.

For å unngå bomturer vil han derfor informere folk i Selje kommune om at de heller må dra til Vågsøy eller Eid lensmannskontor for å få hjelp til passtjenester.

– Det er særlig de på Stadlandet som drar til Vanylven for å få seg pass. Det er beklagelig at vi mister det her i distriktet, men vi må bistå der trykket er størst, sier lensmannen om situasjonen i Vanylven.

Usikkerhet

Drange kan ennå ikke si om passautomaten kommer tilbake til Vanylven eller ei. Maskinen er som nevnt nå demontert og sendt østover til et annet politikontor, og Drange har ikke fått noen signaler om når den eventuelt vil komme tilbake.

– Det må vi eventuelt informere om når den tid kommer, sier Drange.Han forstår at det for noen vil bli en større belastning å dra til Vågsøy eller Eid, enn å dra til Vanylven som før.

– Men det viktigste er at folk blir orientert om dette, og ikke kjører bomturer til Vanylven, understreker Drange.

Det er sentrale myndigheter som har avgjort hvilke tre passautomater som skal bli sendt østover for å bistå Politiets utlendingsenhet.

– Det er gjort på bakgrunn av en helhetsvurdering. Nå blir det naturlig at automatene ved Eid og Vågsøy lensmannskontor blir brukt mer fremover, sier Drange.

Ikke bekymret

Ved Vågsøy lensmannskontor er det ingen grunn til bekymring for at de ikke kan håndtere økt aktivitet ved passautomaten, ifølge politibetjent Jan Arild Nervik.

– Aktiviteten varierer gjennom året, og det er veldig sesongbetont, sier Nervik.

Han viser til at det derfor mest sannsynlig vil bli et større trykk en ellers rundt ferietider.

– Men det er ikke noe som vi ikke skal greie å håndtere, sier politibetjenten.