Paneda DAB AS har utviklet ny teknologi som gjør at nødetater kan bryte inn i bilers radio og stereoanlegg for å varsle bilister om tunnelulykker.

Paneda DAB AS vant første anbudsrunde i Norge på oppgradering av kringkastingsanlegg med nød-innbrytning på bilradiosendinger i tunneler. Installasjonsarbeidet er allerede i gang.

– Det vi har utviklet er ikke det samme som nødnettet, hvor nødetatene kommuniserer seg imellom. Dette er et supplement ved at en kan bryte inn i radioen til biler som befinner seg i tunnelen når en ulykke skjer, forklarer Geir Gjørsvik, administrativ direktør i Paneda DAB AS.

Er pålagt innen 2019

Dermed kan bilister få beskjed om å stoppe eller snu kort tid etter en eventuell tunnelulykke. Veitrafikksentralen kan for eksempel ringe opp tunnelen direkte og gi beskjed over radioen umiddelbart etter at de har fått melding om en ulykke.

– Dette skjer sømløst, det vil si at innbrytningen vil skje uten noe tidsavbrudd på radioen, sier Gjørsvik

Nå skal alle tunneler over 500 meter i Norge og Europa ha kringkasting som nødkommunikasjon mot bilistene inne i tunneler innen 2019.

– EU har vedtatt at alle tunneler i hele Europa skal ha dette systemet hvor kringkasting blir benyttet som kommunikasjon mot bilistene ved ulykker i tunneler. Dette er et viktig tema som vi i Paneda har fokusert på over lang tid, sier Gjørsvik.

Les mer i papirutgaven mandag 26. august.

Bestill abonnement på Fjordenes Tidende