Administrerende direktør Tommy Torvanger i Nergård AS er storfornøyd med at tingretten har gitt de grønt lys til å åpne en fiskemel- og fiskeoljefabrikk på Trollebø i Måløy.

- Dette er fantastisk, rett og slett. Vi har vært bra sikre på å vinne denne saken, men det er likevel en stor dag når vi nå får fjernet usikkerheten, sier Tommy Torvanger.

Pelagia hevder at en klausul i avtalen som ble inngått i 2009 da Måløy Sildoljefabrikk AS (senere innfusjonert i Pelagia AS) solgte en eiendom på Trollebø til Ulvesund Eiendom og Industriutvikling (senere innfusjonert i Nergård AS), forhindret Nergård i å etablere en fiskemel- og fiskeoljefabrikk på Trollebø. Fabrikken, som skal stå klart ved årsskiftet, ligger kun en kilometer fra Måløy Sildoljefabrikk.

I dommen fra Fjordane tingrett, som kom i dag onsdag, kommer det imidlertid frem at avtalen med denne klausulen aldri ble signert, og at Nergård Pelagic AS frifinnes for alle anklager. Kravet om midlertidig forføyning og tinglysning ble også avvist. Pelagia AS må i tillegg betale Nergård Pelagic AS rundt 1,9 millioner kroner i saksomkostninger.

Advokat Lars Kokkin Christiansen, som sammen med Svein Aage Valen har representert Pelagia AS i saken mot Nergård Pelagic AS hadde nettopp fått dommen på sitt bord da vi kontaktet han onsdag ettermiddag. Han ville derfor ikke kommentere innholdet i dommen, og kunne heller ikke si noe om Pelagia vil anke dommen til lagmannsretten.

Tommy Torvanger, som opprinnelig er fra Bremanger, men som leder Nergård-konsernet fra Tromsø, håper man nå har satt punktum i saken.

- Jeg er ikke jurist, men utfra det lille jeg har lest av dommen så virker dette rimelig klart. Dommen støtter opp om vår virkelighetsforfatning. Jeg håper det er avgjort nå, sier Torvanger.

Til retten har Nergård Pelagic AS opplyst at det er foretatt investeringer på nærmere 200 millioner kroner i eiendommen på Trollebø og at arbeidet med å oppføre fabrikken er i full gang.

Torvanger bekrefter at rettsaken ikke har bremset arbeidet på Trollebø.

- Vi har kjørt på, rett og slett. Vi har hatt en del diskusjoner internt og kom fram til at vi mener vi har en så god sak at vi kan kjøre på. Så vi er helt i henhold til planen. Vi skal kjøpe de første fangstene i januar.

Rekrutteringsarbeidet ved fabrikken, som skal ledes av daglig leder Øyvind Stang, er imidlertid forsinket som en følge av rettsaken.

- Med rettsaken hengende over oss har vi vært forsiktige. For om en i verste fall skulle få en utsettelse på dette, så hadde vi ikke lyst å sette folk i en vanskelig situasjon, sier Torvanger, som forklarer at man nå skal ut i markedet og finne ansatte til den nye fabrikken i Måløy.