- Jeg støtter at man tar en ny runde i Vågsøy, Selje og Eid for å se om det er mulig å lete fram penger til Bryggja skule, slår Ap-politikeren fast.

Kommunene har tidligere prøvd å skaffe økonomiske midler fra stat og fylkeskommune til å opprettholde skolen, men det har vist seg at det ikke har vært noen penger å hente til formålet.

Som en følge av dette har flere bryggjaværinger tatt initiativ til å starte en privatskole. Denne kan tidligst åpne høsten 2019.

Eid-politiker Siri Sandvik (Ap) mener imidlertid det er viktig at Bryggja blir opprettholdt som en kommunal skole, i stedet for at den blir omgjort til en friskole med en alternativ læreplan. Bakgrunnen for dette er at nye Stad kommune da vil ha to friskoler: Bryggja og Kjølsdalen montessoriskule.

På bakgrunn av dette mener Sandvik det er viktig at politikerne fra Eid, Selje og Vågsøy tar en ny runde for å diskutere mulighetene for å gå sammen om å opprettholde skolen. Saken skal opp i formannskapet i Eid neste uke, da politikerne skal ta stilling til hvorvidt de skal jobbe aktivt for etableringen av en friskole på Bryggja.

- Dersom det blir en privatskole på Bryggja, mener jeg vi bør ha en klausul som sier noe om at vi etter en viss tid skal gå tilbake til kommunal drift. Nå tenker jeg bare høyt, sier Ap-politikeren og legger til:

- Hovedmålet er at det blir en kommunal skole på Bryggja.

- Vanskelig å forsvare

Etter store kutt under årets budsjett, mener Eid-ordføreren det vil være vanskelig å finansiere en opprettholding av Bryggja skule.

- Vi hadde en krevende budsjettprosess før jul, og det vil være vanskelig å forsvare en finansiering med tanke på de kuttene som ble gjort i helsesektoren, svarer Eid-ordfører Alfred Bjørlo (V) til Fjordenes Tidende på spørsmålet om Eid og Selje vil revurdere en finansiering av Bryggja skule for skoleåret 2018/2019.

Opprettholdingen vil koste fem millioner kroner, fordelt på 1,5 millioner høsten 2018 og 3,5 millioner kroner våren 2019.

Problemstillingen rundt det aktuelle skoleåret har dukket opp etter at det ble klart at den nye privatskolen på Bryggja tidligst kan åpne høsten 2019. Det betyr at Bryggja-elevene blir "sendt vekk" til nærliggende skoler, før de kan returnere til skolen i hjembygda det påfølgende året.

Saken om Bryggja skule var oppe under møtet i fellesnemnda i Stad kommune torsdag. Møtet ble holdt på Hotel Brosundet i Ålesund, ettersom Stad2020 er på studietur i byen.

Under møtet ble det understreket at det ikke er en eneste krone å hente til Bryggja skule fra statlige og fylkeskommunale midler. Heller ikke midler fra Stad2020-prosjektet kan brukes til drifta av skolen.

Støtter privatskole

Sissel Ommedal (KrF) fra Eid mener man bør støtte en privatskole i bygda.

- Hvis en privatskole ønsker å starte på Bryggja, så bør vi støtte det arbeidet. Det er et akutt behov for den skolen, og det er små barn som skal starte der til høsten. Jeg tenker at vi må være med og hjelpe de.

Stadlandet-politiker Anfinn Sjåstad foreslo at Selje, Vågsøy og Eid går inn for et spleiselag for å opprettholde den kommunale skolen.

- Blir kasteballer

Eid-politiker Sigurd Reksnes (Sp) mener det er oppsiktsvekkende at ingen tar ansvar i saken om fremtiden til Bryggja skule.

- Det er ingen som tar ansvar, og det er ingen som vet hva som skjer med elevene på Bryggja til høsten. På et eller annet tidspunkt må vi ta det ansvaret og få til en løsning som gjør at de får et tilbud. Vi skal ta imot Bryggja i den nye kommunen, og vi må sette oss selv i førersetet for å få på plass en løsning, og slipper den ørkenvandringen som denne saken har blitt. Jeg synes det er oppsiktsvekkende.

Nye Stad kommune er torsdag og fredag på studietur i Ålesund. Fjordenes Tidende er på plass under samlingen og vil publisere saker på fjt.no fortløpende.