Forrige uke ble det klart at seks barn på Stadlandet står uten barnehageplass fra nyttår. Foreldrene krever et raskt svar fra Selje kommune på hva de kommer til å gjøre for å håndtere den uheldige situasjonen.

Anfinn Sjåstad (Frp) krever en fullstendig oversikt over hvor mange som står på venteliste i de ulike barnehagene i kommunen. På Stadlandet er det seks barn som ikke får plass fra nyttår. Her med partikollega Svein Hansen under kommunestyremøtet på Flatraket forrige torsdag.

– Vi må sjekke behovet i alle barnehagene i Selje kommune, ikke bare på Stadlandet. Jeg har hørt at det er barn som er på venteliste i Selje og, sier Frp-politiker Anfinn Sjåstad.

– Voksesmerter

Selje-ordfører Stein Robert Osdal mener kommunen ikke kunne ha forutsett plassmangelen på Leikvang barnehage på Stadlandet.

– Vi har fulgt regelverket. Det er viktig at man ikke retter kritikk mot administrasjonen i denne saka. Det er «voksesmerter» fra en tilflytting vi ikke har kunnet planlegge for som har forårsaket dette, sa ordføreren til kommunestyret under møtet på klubbhuset på Flatraket torsdag.

Partikollega Raymond Myren (KrF) er opptatt av at kommunen legger til rette for at folk blir boende i kommunen.

– Vi har oppfylt våre forpliktelser overfor loven, men vi kan ikke under noen omstendigheter stille oss bak det, og mene at vi har gjort det godt nok. Vi må legge alt til rette for at folk blir boende, sa Myren under kommunestyremøtet.

Rådmann Ørnulf Lillestøl sier administrasjonen jobber for å få på plass en utredning innen neste formannskapsmøte, som er 23. november.

– Fremover må vi tenke mer aktivt når det kommer til barnehagene. Vi skulle selvfølgelig gjerne hatt et løpende opptak, men det har en del økonomiske utfordringer knyttet til seg.

Kommunestyrerepresentant Judith Kvåle (Tvp) argumenterte for at Selje kommune skaffer seg en barnehagebuss, slik som de eksempelvis har i Vågsøy.

– Man bør ta med en vurdering om barnehagebuss og den nytten det vil ha for det kulturelle, sa Kvåle under møtet.

– Man bør også tenke på kommunen sin involvering i oppretting av lærlingplasser innenfor barnehage. Det er et område som det er vanskelig å skaffe riktig kompetanse til.

Barnehagesaken skal på nytt opp i formannskapsmøtet 7. desember. Endelig vedtak blir gjort 14. desember.