Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland er enige om et nytt storfylke. – Hvis vi har vært utkant før, så blir vi i hvert fall det nå, sier Gunn Sande (Sp) fra Stadlandet.

– Jeg mener Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Hordaland hadde vært en bedre konstellasjon. Det hadde vært kjekkere å ligge i midten. Men når Møre og Romsdal ikke vil, så kan man ikke gjøre så mye med det, sier fylkespolitiker Gunn Sande (Sp).

Hun er redd for at Sogn og Fjordane og særlig Selje blir en utkant i det nye storfylket.

– Jeg synes Rogaland blir veldig langt borte, understreker hun.

Ansvar for vei og kultur

I den nye Vestlandsregionen skal fylkessenteret ligge i Bergen, med både den politiske ledelsen samt fylkesrådmannen med sine funksjoner. Sogn og Fjordane får ansvaret for vei og kultur, mens Rogaland får ansvar for opplæring, næring, kollektivtransport og idrett, ifølge NRK.

– Og det passer dårlig for et Senterparti-hjerte, legger hun til.

Større innflytelse

Sande ser imidlertid én klar fordel ved å slå seg sammen med de to fylkene i sør.

– Per i dag så må den ene fordelen være at en slik Vestlandsregion vil være et større tyngdepunkt inn mot regjering og storting, enn hva Sogn og Fjordane er aleine. Men samtidig så lurer jeg på hvor mange stortingsrepresentanter man vil få fra Sogn og Fjordane.

I oktober skal fylkestingene i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland få intensjonsavtalen til godkjenning, og et endelig vedtak om sammenslåing vil bli gjort i desember.

– Jeg må se på konsekvensene og jeg kjenner ikke innholdet i avtalen godt nok til å si om dette er noe jeg kan gå for, understreker Sande.