– Engasjementet i denne saka er større enn rundt kommunestyrevalgene, og jeg tror valgdeltakelsen i en eventuell folkeavstemning hadde blitt veldig høy, sier Egeberg.

Ved de to siste kommunestyrevalgene i Vågsøy har man oppnådd en deltakelse på 63,2 og 58 prosent. Da vågsøyværingene i april 2015 ble bedt om å ta stilling til en sammenslåing med Selje og Vanylven, stemte kun 25,3 prosent av dem med stemmerett.

– Den gangen følte vel vi i Vågsøy det slik florøværingene føler det nå – at vi får noen flere innbyggere i kommunen, men at det ikke ville få de store følgene for oss. Nå er engasjementet et helt annet – både på ja- og neisiden, mener Egeberg.

Fredrik Egeberg håper på «noen hundre» fremmøtte i fakkeltoget i Måløy sentrum onsdag kveld.

Han hentet inn drøyt 1.500 underskrifter i kampanjen som blant annet skal sikre en folkeavstemning av Kinn. Torsdag sier kommunestyret i Vågsøy ja eller nei til kravet, og dagen før inviterer Egeberg til fakkeltog i Måløy sentrum.

– En liste med underskrifter er én ting, men tanken bak fakkeltoget er å vise at det faktisk er mye folk som ønsker dette, sier Egeberg.

Fakkeltoget onsdag kveld vil gå fra Heradsheim, nordover Gate 1 til rådhuset før det returnerer sørover Sjøgata til Torget.

– På Torget vil det bli holdt appeller. Jeg inviterer alle de politiske partiene i kommunestyret og så får de stille de som vil, sier Fredrik Egeberg.

– Håper på Høyre

Få dager før lokalpolitikerne tar stilling til spørsmålet om folkeavstemning, er det kun Høyre og Sølvi Grov (Frp) som ikke har flagget sitt syn. Arbeiderpartiet og Venstre sine ni representanter vil stemme nei til en folkeavstemning, mens Senterpartiet, Tverrpolitisk liste, Rødt, KrF og Hogne Bleie (Frp) (ni representanter) kommer til å støtte et slikt forslag.

Sølvi Grov har tidligere fortalt Fjordenes Tidende at hun først vil redegjøre for sitt syn i kommunestyret torsdag, mens Høyre har varslet at de vil bestemme seg i starten av inneværende uke. Partiet har kalt inn til både medlems- og gruppemøte tirsdag kveld. Etter det Fjordenes Tidende kjenner til skal Høyre, som i spørsmålet om sammenslåingen med Flora, være delt i synet på om man bør gjennomføre en folkeavstemning i Vågsøy.

– Vi har ikke fått noen signaler, men håper på Høyre, som fremdeles holder kortene tett til brystet, sier Fredrik Egeberg.

Han har gjentatte ganger understreket at han ikke har satt i gang en nei til Kinn-kampanje, men en kampanje for få mer informasjon på bordet og for at innbyggerne skal komme til orde gjennom en avstemning.

– Ville du ha stemt ja eller nei til Kinn kommune i en eventuell folkeavstemning i dag?

– I denne prosessen har jeg fått kjennskap til både ja- og nei-argument, slik at jeg mener jeg vil kunne ta et valg i en folkeavstemning. Men hva jeg mener har ikke noe å si for om det bør være en folkeavstemning eller ikke, sier Egeberg.

Ansatte får delta

Fjordenes Tidende er mandag kontaktet av flere som hevder at kommunalt ansatte er advart mot å delta i fakkeltoget. Det avkrefter rådmann Knut Ove Leite.

– Det er totalt ukjent for meg. Vi legg oss ikke opp i hvordan folk bruker fritiden sin, sier Leite.

Han understreker at ansatte i Vågsøy kommune som deltar i den offentlige debatten, må skille mellom det de gjør som ansatt og privatperson.

– De har ikke mulighet til å benytte rollen som ansatt til å motarbeide vedtak som er fattet. Å gå i fakkeltog sammen med andre, er ikke et eksempel på det, sier rådmannen.