I håp om å få fortgang i forurensningssaka gjør en gruppe båteiere seg nå klare til å levere inn 140 unike anmeldelser til Vågsøy lensmannskontor.

– Vi gir oss ikke. Anmeldelsene er skrevet, og vi er klare til å gå hardt ut for å unngå at dette skjer igjen, sier Kenneth Svoren og viser til fiskefettet som har lagt seg på flere båter i Ivahavet utenfor Måløy. Svoren og de andre båteierne er opprørt over både miljø- og båtskadene fra fiskefettet.

Raser mot utslippet

For over tre uker siden klaget Svoren forholdene inn til fylkeskommunen, Kystverket og Miljøverndepartementet, men han har ennå ikke fått svar fra de ulike etatene. Båteierne fra Måløy bestemte seg derfor for å organisere seg ytterligere.

– Vi har involvert mange i denne saka, men vi har ikke hørt noe. Nå har vi organisert oss, og har en plan på hvordan vi vil sørge for at dette ikke skjer igjen neste år, sier Svoren og viser til at dette er noe som har skjedd hver sommer så lenge han kan huske.

Døde fugler og forurensning

– Mange av båtene var nypussede og klare for sesongen i år, men nå får ikke båteierne vekk fiskefettet, sier Svoren oppgitt.Svoren håper nå at anmeldelsene fra båteierne vil sette en stopper for problemet, og legger til at utslippet i Ivahavet har vært et problem de siste par årene.

– Det samme skjer hvert år; det blir blest rundt problemet i en måneds tid, men så gir det seg, og saka blir glemt. Vi vil unngå at dette skjer igjen, sier han. Videre forteller Svoren at det er tre-fire båteiere som har engasjert seg sterkt i saka.

De har sendt inn bilder til både Fylkesmannen og Miljøverndepartementet, men venter som sagt fortsatt på svar. Svoren har tidligere vist til bilder som viser at forurensningen i havnebassenget har ført til døde fugler og en tilgriset strandlinje. Han har også uttalt at verken politi eller Vågsøy kommune har tatt tak i problemet.

Arnt Ove Hoddevik ved Måløy Sildoljefabrikk har avvist at fiskefettet kommer fra deres fabrikk som ligger like ved.

– Det har ikke vært noen lekkasje fra fabrikken vår, så forurensningen må komme fra andre, sa Hoddevik til NRK.

- Unødvendig mange anmeldelser

Konstituert lensmann ved Vågsøy lensmannskontor, Tor Sæther, sier det ikke vil være noe problem å håndtere 140 anmeldelser, men at antallet er unødvendig høyt.

– Det bør ikke være nødvendig å komme med så mange anmeldelser. Hvis man vet hvem som er årsaken til problemet, enten en bedrift eller en fiskebåt, så bør båteierne heller ta kontakt med dem direkte, sier Sæther, og legger til at han hittil har lite kunnskap om saka og at han derfor synes det er vanskelig å uttale seg ytterligere.

– Men det er ikke noe problem å håndtere så mange anmeldelser på en gang, spesielt hvis det gjelder samme forhold. Da blir de slått sammen til et sakskompleks, så det er ikke noe problem, sier han og legger til:

–Problemet er at disse båteierne opplever å få tilgriset båtene sine, og vi må få slutt på det. Han er usikker på hvordan slike saker blir løst andre steder i landet.

– Kanskje det finnes bedre måter å gjøre dette på, enn å gå gjennom politiet. Jeg forstår at båteierne vil få slutt på dette, sier Sætren.

Har avklart håndteringen

Kommunen og politiet har avklart hvem som står til ansvar for håndtering av fremtidige forurensningssaker i Vågsøy.

Det kom fram etter et møte mellom brannsjef Kim Hjelle og Vågsøy lensmannskontor 3. juli. Under møtet ble det klart at ansvaret ligger hos brannvesen og politi i kommunen.

– Det ble bestemt at det enten er meg, min stedfortreder eller politiet som skal håndtere slike saker i fremtiden, sier Hjelle i etterkant av møtet.

Det var Vågsøy-ordfører Morten Hagen (H) som tok initiativ til møtet mellom de to partene.

– Jeg synes det er viktig at vi har fått på plass en skikkelig avklaring på hvem som står til ansvar i slike saker, forteller ordføreren.

Noen konkret håndtering av den aktuelle saka i Ivahavet ble ikke diskutert under møtet, men det ble altså klart at det er politi og brannvesen som står til ansvar ved lignende saker i fremtiden.