Det meste dreide seg om frihet, fred og begeistringsrus i det første nummeret av Fjordenes Tidende etter fredsdagen 8. mai 1945.

Mandag 14. mai kom den første etterkrigsavisa, med en proklamasjon fra ledelsen i heimefronten på førstesida: «Norge er atter fritt! Vår kamp er kronet med seier.» Hovedbudskapet fra heimefrontsledelsen var at en skulle være glade og takknemlige, men opptre med ro, verdighet og disiplin.

«Fienden har no kapitulert, og snart vil vi helt ut være herrer i landet. Men husk: Kapitulasjon er ikke det samme som fred. Fienden har enno våpen. La oss midt i gleden bevare ro, verdighet og disiplin. Opptre ikke utfordrende overfor den slagne fiende, og ta ikke retten i egen hånd. Krigens oppgaver er løst, fredens oppgaver venter. GUD SIGNE VÅRT DYRE FEDRELAND!» het det blant anna i meddelelsen fra heimefronten.Avisa forteller på førstesida at flere hundre møtte opp i Måløy lørdag 12. mai for å hylle de heimvendte fanger, som blei båret på gullstol gjennom gata.

Begeistringsrus

Under tittelen «Begeistringsrus over hele Norge» skriver Fjordenes Tidende at den tyske kapitulasjonen utløste en enestående begeistring over heile landet, og at den også blei feira i Måløy. Krigsårenes restriksjoner var over, alle kunne snakke og oppføre seg som frie mennesker igjen, og det frie norske flagg kunne igjen heises og viftes med. Folk bar nasjonalmerker på ermer og jakkeslag, og alle ville vise sin begeistring over freden denne vakre vårdagen.

I de tidlige morgentimer tirsdag 8. mai kom flaggene til topps hos dem som hadde flaggstang. Andre rigga opp provisoriske anordninger ved å strekke ei snor over gata til naboen.

Henta radioapparatene

Avisa forteller o gså om utleveringa av radioapparatene, som i krigsåra hadde vært beslaglagt av tyskerne.

«Kl. 11 gikk m/s «Måløy» flaggsmykket til Raudeberg for å hente radioapparatene, som har vært lagret der. Alle gjorde no krav på å få følge med i utviklingen. Avviklingen av utleveringen ble hurtig foretatt, da mange villige hender var frammøtt. Raudebergs hornmusikk var også oppmøtt og under tonene til fedrelandssangen og hurrarop fortsattes til Måløy, hvor de respektive eiere fikk igjen de lenge etterlengtede apparater.»

Kirkeklokker og flagg

«Kl. 15 til 16 kimet så kirkeklokkene fredens budskap utover stedet, som en stadfestelse på det store som var hendt. Ingen så ut til å ha tid til å tenke på arbeid, alle måtte følge med i begivenhetenes gang», skriver avisa.

Også onsdag 9. mai blei det flagga overalt, og onsdag kveld var det stort folketog gjennom gata. Torsdag ettermiddag var det gudstjeneste i kirka, med en slik tilslutning at det ikke var plass til alle som ville delta.

Kongelige taler

Andre ting som stod på førstesida i fredsavisa var talene til Hans Majestet Kong Haakon VII, Kronprins Olav og statsminister Nygaardsvold, og et fredsdikt. En notis forteller at Kronprins Olav kom til Oslo dagen før og blei hylla av enorme menneskemengder.

På avisas side 2 handler lederen om takknemlighet og lettelse over at krigen er slutt, og sorg over dem som satte livet til for landet og friheten. Her er også en notis om at en foreløpig ikke greier å gi ut mer enn 2-siders aviser, på grunn av at det i krigsåra har vært umulig å få fatt i reservedeler til det tekniske utstyret. Smånotiser om at ordførere og lensmenn er gjeninnsatt eller «beskikket» finner en også her, og program for 17. mai i Måløy.