– Det hadde vært en kjempefordel om Vågsøy var med også. For min del handler det ikke bare om økonomi, men også tilhørighet, sa Anfinn Sjåstad (Frp) da Selje-politikeren var med å forhandle frem en intensjonsavtale om sammenslåing med Eid denne uken.

På et todagersmøte på Gloppen Hotell kom det klart fram at både Selje og Eid ønsker at også Vågsøy inkluderes i en ny storkommune, selv om de sa nei til å delta i forhandlingene.

– Enten vi liker å si det eller ikke, så er Vågsøy «en motor» i hele regionen på enkelte områder. Når man ser på utkastet til intensjonsavtale (Eid-Selje) tror jeg Vågsøy kunne ha vært med på det aller meste. Men igjen er det kommunesenteret som er så følsomt og ødelegger hele opplegget, sa Sjåstad.

– Naturlig

Selje-rådmann Ørnulf Lillestøl oppfordret også politikerne til å forsøke å inkludere Vågsøy.

– Det ville være veldig ønskelig om Vågsøy tiltrådte denne konstellasjonen. (...) Det ville vært en optimal kommune i vårt område. Ikke minst av økonomiske grunner, sa han.

Eid-politiker Siri Sandvik (Ap) mener Vågsøy er «en naturlig del av en midtre-ytre-Nordfjord-region».

– De er velkomne til å være med i vår kommune, men jeg ønsker at de skal komme fordi de har lyst. Ikke fordi de blir tvunget til det.

Gunn Sande (Sp) fra Selje var blant dem som mente Vågsøy burde nevntes spesifikt i avtalen som en kommune Eid og Selje ønsket å ha med.

– Dersom Sandane (Gloppen) eller Stryn skulle ønske å komme inn i denne konstellasjonen så blir situasjonen en helt annen for meg enn om Vågsøy kommer inn. Så ærlig skal jeg være, sa Sande.

Kysten ikke samstemt

Hun viste til at seljeværingene har ønsket seg en kystkommune og ser med skepsis på om en storkommune eventuelt skulle nå helt til Jølster.

– Gloppen har vært helt tydelige på at de er ferdige med prossesen og Stryn har hele tiden vært tydelig på at for dem er Vågsøy og Selje for langt unna, svarte Alfred Bjørlo (V).

Hans varaordfører i Eid, Eli Førde Aarskog (H), oppfordret Selje til å glemme en stor kystkommune.

– Det viser seg at kysten ikke klarer å finne hverandre. Det er et faktum. Hadde Vanylven, Selje, Vågsøy, Bremanger og Flora vært veldig opptatt av en kystkommune hadde vi hatt den nå, sa varaordføreren.