– Navnet står støtt både i medvind og motvind, sa Eid-politiker Siri Sandvik (Ap) fra talerstolen under det felles kommunestyremøtet mellom Selje og Eid torsdag.

Det fremtidige navnet skapte stor debatt da politikerne fra Selje og Eid møttes for å drøfte saken. Fellesmøtet ble etterfulgt av to separate kommunestyremøter der den endelige avgjørelsen i saken ble tatt.

Eid gikk for Stad

I Eid kommunestyre ble det til slutt et klart flertall for Stad kommune, med 25 mot 4 stemmer. Politikerne stemte over de tre forslagene som har blitt lagt fram fra navneutvalget tidligere; Stad, Selja og Eid. Sistnevnte fikk fem og Selja fikk seks stemmer.

Til slutt ble Stad vedtatt i Eid kommunestyre med 25 stemmer. 13 representanter ønsket imidlertid at skrivemåten skulle være Stadt med t, men dette falt mot 16 stemmer for å skrive navnet Stad, slik som Språkrådet tilrår.

Arild Nøstdal (V) fra Eid var en av dem som talte for Selja som det beste alternativet for kommunenavn.

– Det er et kjent navn, og jeg mener det er det fineste navnet, sa Nøstdal, som også mener Selja fremstår mer entydig enn hva Stad gjør.

Stein Inge Torheim (Sp) fra Eid mente man burde høre på ungdomsrådet i kommunen, som mener Eid bør bli det nye kommunenavnet.

– Det er ungdommen som er fremtiden, sa Torheim, og la til at merkevaren «Eid inviterer» har blitt et velkjent navn som man bør ta vare på.

Enstemmig i Selje

I Selje ble det et enstemmig vedtak for Stad som kommunenavn når de slår seg sammen med Eid fra 2020.

Åge Lundebrekke (Ap) og Terje Ødegård (Tvp) kom med et framlegg om Selja som kommunenavn. Under en prøveavstemning fikk dette forslaget sju stemmer, mot ti stemmer for Stad.

Under den ordinære voteringen snudde imidlertid kommunestyret, og endte som nevnt med et enstemmig vedtak om Stad. Den endelige avgjørelsen ble mottatt med applaus fra kommunestyrerepresentantene fra Selje.