– Vi har lovt velgerne våre å senke eiendomsskatten så fort vi har mulighet til det. Det mener jeg vi har nå, uttalte politiker Kenneth Brandal (H) under en opphetet budsjettdebatt i formannskapsmøtet torsdag.

Til slutt gikk Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet (tre stemmer) i Selje formannskap inn for å senke eiendomsskatten til tre promille fra og med 2018. Forslaget falt imidlertid mot en flertallsgruppe bestående av Arbeiderpartiet, Tverrpolitisk og Kristelig folkeparti (fire stemmer).

Budsjettfinale

Debatten fortsetter i kommunestyret 14. desember. Anfinn Sjåstad (Frp) varsler at de kommer til å fortsette kampen om skatteredusering i den kommende budsjettfinalen.

– Eiendomsskatten er vår førsteprioritet. Vi synes det er en urettferdig skatt, og vil i første omgang senke den til tre promille. Da kommer vi også på nivå med Eid, sier Sjåstad.

Verken rådmann Ørnulf Lillestøl eller flertallsgruppa med Ap, KrF og Tverrpolitisk mener at tiden er inne for å senke eiendomsskatten i Selje kommune. De vil første senke skatten med en halv promille i 2019, for så å redusere til tre promille i 2020, når de sammen med Eid blir Stad kommune.

Flertallskonstellasjonen liker heller ikke tanken på blant annet å kutte 500.000 kroner i driftsbudsjettet til helsesektoren, for å kunne nedjustere eiendomsskatten allerede i 2018.

Ordfører Stein Robert Osdal (KrF) var klar i sin tale:

– Jeg vil ikke at vi skal redusere kvaliteten på de kommunale tjenestene for å kunne senke eiendomsskatten.

Til det svarte Høyre-politiker Kenneth Brandal at han vil jobbe med rådmannen for å finne en fornuftig inndekning som gjør det mulig å senke skatten.

– Kan vi for eksempel samkjøre skolesjef med Eid? spurte Brandal rådmannen.

– Det er ikke fremtidsrettet. Skal vi ikke ha en skolesjef, så vil jeg være glad for at jeg har sluttet, svarte Ørnulf Lillestøl, som nylig sa opp stillingen sin.

Han mener det verken er rom for å kutte i drifta eller å ta fra disposisjonsfondet i 2018.

– Jeg er opptatt av at vi har et budsjett som er forsvarlig og realistisk. Dersom dere skal senke eiendomsskatten, er det bedre å bruke disposisjonsfondet enn å kutte i drifta, sa rådmannen, som samtidig presiserte at det på ingen måte er ønskelig fra hans side.

Investeringer

Fremskrittspartiet ønsker færre investeringer og større fokus på vedlikehold av eksisterende kommunale bygg.

– Selv om det er fristende, så vil ikke vi gå inn for flere, store investeringer nå. Vi kommer til å få så mye gjeld, og da mister vi handlingsrom, sier Sjåstad.

Mindretallsgruppa ønsker å investere mer i opprustningen av kommunale veier og bygg. De ønsker også at kommunen investerer i en utvendig heis på Stadlandet eldretun.

Flertallsgruppa ønsker imidlertid følgende investeringer: opprustning av Seljevågen og gjestehavna i Korsen på Stad, sentrumsutvikling i Korsen, Selje og Flatraket, økning i investeringsbudsjettet for vedlikehold av kommunale bygg, utrede mulighetene for rehabilitering av svømmebassenget på Selje skule, opprustning av Vestkappveien og andre kommunale veier, samt kjøp og regulering av næringsareal.

Formannskapet skal ha et nytt møte 7. desember, der blant annet barnehagesaken skal drøftes. Kommunestyret møtes til budsjettfinale torsdag 14. desember.