Rødt er tilbake i Vågsøy-politikken og frykter at når Høyre og Arbeiderpartiet nå får flertall i kommunestyret, så kan en fort få en endring i skolestrukturen i Vågsøy.

- Da jeg så resultatet tenkte jeg med en gang at nå ryker skolene. Høyre og Arbeiderpartiet har flertall sammen, så vi har en jobb å gjøre med tanke på å rykke Arbeiderpartiet tilbake til venstresiden, sier Daniel Henriksson (Rødt).

Høyre har gjort det helt klart at de ønsker å gjøre endringer på skolestrukturen i Vågsøy. De beholder sine åtte representanter i kommunestyret etter mandagens valg. Samtidig sikrer Arbeiderpartiets gode valgresultat at de nå får seks representanter inn i kommunestyret, mot tre tidligere.

I sitt program for den neste perioden skrev Arbeiderpartiet i Vågsøy at de vil "ha fokus på innhold og kvalitet i oppvekstsektoren, blant annet ved å organisere barneskolene på en effektiv måte."

Partiet har tidligere vært positive til nedleggelse av noen av de fem barneskolene i kommunen, og lanserte blant annet ideen om én barneskole i kommunen for noen år tilbake.

– Vi ønsker kort sagt å legge ned alle skolene i kommunen og bygge én ny skole, sa Frode Kupen (Ap) til Fjordenes Tidende i november 2013.

Arbeiderpartiet skal tirsdag i møter med Fremskrittspartiet (2 representanter), Tverrpolitisk liste (2 representanter) og Senterpartiet (4 representanter). Sammen har disse flertall og partiene tar trolig sikte på å komme fram til en politisk plattform som sikrer Arbeiderpartiet og Kristin Maustad ordførerposisjonen.

Da kan skolestrukturen bli et "kort" som Frp, tverrpolitisk og Sp vil forhandle med. Alle tre har gjort det klart at de vil bevare alle barneskolene i kommunen. Det vil også Rødt, som så langt står på vippen om de skal samarbeide med Ap-Sp-tverrpolitisk-Frp eller Høyre-Venstre-KrF.

- Vi har ikke tatt stilling til det. Vi er blitt kontaktet av begge leire, men har så langt ikke diskutert noen politisk plattform. Vi vil lytte til begge, men har et par ting som er viktig for vår del: Det er at barneskolene blir bevart og at det blir gjennomført en folkeavstemming i forbindelse med kommunereformen, sier Daniel Henriksson.

Etter at Rødt ikke stilte til valg i 2011 er man nå tilbake i Vågsøy-politikken med én representant i kommunestyret. I perioden 2007-2011 hadde Rød Valgallianse også én representant.

- Vi har litt blandede følelser for resultatet. Vi er glade for å være tilbake, men samtidig er det litt bittert at vi ikke fikk to representanter, sier Henriksson.

97,0 prosent av stemmene i Vågsøy er nå talt opp. Det fulle valgresultatet, inkludert personstemmene, vil ikke bli klart før tirsdag ettermiddag opplyser Vågsøy kommune. Resultatet når 97,0 prosent av stemmene er talt er som følger:

Høyre: 27,1 prosent (8 representanter)

Arbeiderpartiet: 21,4 prosent (6 representanter)

Senterpartiet: 13,1 prosent (4 representanter)

Venstre: 11,8 prosent (3 representanter)

Fremskrittspartiet: 7,5 prosent (2 representanter)

Tverrpolitisk liste: 7,3 prosent (2 representanter)

Rødt: 5,1 prosent (1 representanter)

Kristelig Folkeparti: 5,0 prosent (1 representanter)

De Kristne: 1,7 prosent (0 representanter)