Asle Jørgensen (23) fra Selje er én av kun ti i Norge som har mottatt neste års rekrutteringskvote for fiske.

– Det føles litt som om jeg har vunnet i Lotto, gliser 23-åringen fra Selje, som nylig fikk tildelt en rekrutteringskvote fra Fiskeridirektoratet som gjelder for båter som er mer enn 11 meter lange. Slike kvoter kan ifølge Jørgensen koste oppimot flere millioner kroner.

Ny fiskebåt til 3,3 mill.

Kvotetildelingen betyr at Jørgensen kunne bytte ut sin gamle fiskebåt med en større sjark. Han betalte 3,3 millioner kroner for den nye fiskebåten, som han kjøpte og hentet i Bremanger forrige uke.

– Faren min var fisker, og bestefaren min drev med fiske, så jeg har alltid hatt en interesse for yrket, sier Jørgensen om hvorfor han i en alder av 23 år velger å satse såpass stort på et yrke som flere og flere unge velger bort.

– Jeg kjenner veldig få på min egen alder som er fiskere. Og vet du hvorfor? Ungdommen nå til dags er late, smiler Jørgensen.

Båten er av typen Arctic 1400 og skal hete Argo junior. Og navnet er langt fra tilfeldig, for båten både faren og bestefaren jobbet om bord på het nemlig Argo.

– Navnet Argo kommer fra at bestefaren min heter Arnulf og faren min Geir Ove. Og så blir min båt Argo junior, forklarer den unge fiskeren.

Satser stort som fisker

Med den nye sjarken kan Jørgensen fiske både med garn og line.

– Det er en god båt, smiler han.

Han forteller at han tidligere har vært med på å fiske mye forskjellig, men at det i år har gått mest i krabbe og torsk. Og i romjula finner 23-åringen ut hvor stor den tildelte kvoten for 2016 blir.

– Hadde det ikke vært for denne rekrutteringskvoten, så hadde jeg ikke satset så stort som jeg gjør nå, understreker han.

– Det kan koste mange millioner for en kvote.

Totalt kom det inn 41 søknader fra unge fiskere som ville ha rekrutteringskvote for 2016, ifølge Fiskeridirektoratet, som står for tildelingen av disse kvotene. Søkerne er født mellom 1985 og 1998, og høyeste farstid var 12 år, ifølge direktoratet. Kun én kvinne søkte om å få rekrutteringskvote.