– Det er jo det butikken heter på folkemunne. Det falt seg helt naturlig å velge det navnet, sier Daniel Henriksson, som påpeker at butikken likevel vil få helt nytt skilt og logo.

Bratt læringskurve

Det var i høst at Henriksson bestemte seg for å kjøpe fiskebutikken i Måløy på forespørsel fra tidligere eier Snorre Seafood.

– De var i markedet for å selge, men hadde ikke funnet noen. Jeg hadde tidligere vist interesse, og ble derfor spurt. Selv om det var litt tøft å forlate en stabil jobb for noe som kanskje er litt mer usikkert, så jeg kjapt at dette ville bli en positiv ting for meg. Og så synes jeg det må være en fiskebutikk i Måløy. Så hvorfor skal ikke jeg drive den? smiler han.

Henriksson kommer fra jobben som truckfører hos Pelagia Måløy der han også var hovedtillitsvalgt. Nå bruker han de siste dagene før nyttår til å lære seg mer om fiskehandleryrket.

– Dette er en veldig annerledes jobb for meg, men jeg er interessert i fisk og sjømat, liker å spise det selv, og ser nå fram til å lære om kvalitet, behandling av råvarene og den slags. En får jo ikke bedre råvarer enn vi har her.

Men tiden er kort, og læringskurven bratt, før offisiell overtakelse 1. januar.

– Det er absolutt hektiske uker, mye å lære og mye som skal ordnes på kort tid, sier han.

Overtar veldrevet butikk

Henriksson planlegger ingen radikale nye grep i driften av butikken med det første.

– Jeg kommer til å videreføre det som har vært med ferskvaredisk og frysevarer, og så får nye ideer komme litt etter litt.

Men han planlegger å satse mer på lunsjer, utvide mengden av disse og kanskje også overta noe av tilberedingen selv.

– Å salte fisk eller steke fiskekaker kan vi gjøre her. Vi vil utvikle menyen og utvide den noe. Vi ser for oss ting som reketallerken, fiskesuppe, fish and chips, bacalao, blåskjell og andre lunsjretter.

Driften til fiskebutikken har gått med et lite overskudd hvert år, og Henriksson er glad for å overta en innarbeidet bedrift.

– Jeg får mye med på kjøpet. Kundene og konseptet er her allerede, og så får vi bygge stein på stein etter hvert som vi lærer mer og kan mer, sier han.

Håper på bedre balanse mellom jobb og fritid

Henriksson kommer opprinnelig fra Enköping i Sverige, men kom hit for å jobbe i fiskeindustrien.

– Jeg hadde en nabo som hadde jobbet sesong i Måløy noen år, og det passet godt inn i mitt liv den gang å gjøre den endringen. De trengte folk på daværende Norway Pelagic, og jeg reiste sammen med to andre i januar 2008. Planen var å jobbe ut februar, og så dra ut og reise. Men så traff jeg Sunniva (Daniels kone, journ. anm) på jobben. Og da ble planene plutselig helt endret, smiler han.

Nå er han og kona etablert i Måløy med to barn på seks og snart tre år, og deler av grunnen til å satse på ny jobb hadde også årsak i familiesituasjonen.

– I min gamle jobb var det mye sesongbetont arbeid, og noen ganger visste en ikke før sent på kveld om det var arbeid neste dag. Det kunne gjøre det vanskelig å planlegge for familien, fritiden vår og vårt politiske engasjement. Så selv om jeg likte jobben min godt, var jeg på utkikk etter en jobb med noe mer forutsigbar arbeidstid.

Tror fisk er framtida

Han er også levende opptatt av bærekraftig produksjon, og ser sjømat som framtida.

– Fisk og sjømat er rene produkt, uten tilsetningsstoff, og kundene nå til dags er mer bevisste på hva de putter i munnen, sier han.

Henriksson er også glad for at Norge som fiskerinasjon har et bevisst forhold til fiskeri og behandling av fisk.

– Vi har en bærekraftig måte å høste fisk på, som tar vare på miljøet. Fisken er fanget lokalt, og er så kortreist som den kan få blitt. Og kvaliteten er topp, sier han.

Vil være i sentrum

Selv om Henriksson registrerer at det er butikker som sliter med drift i Måløy sentrum, har han tro på at Havfruen skal bli en solid og god arbeidsplass.

– Jeg blir ikke rik, men jeg tror det skal bli en jobb jeg kan leve av og utvide til flere ansatte.

Beliggenheten på Torget er perfekt for en fiskebutikk, mener han.

– Utfordringen er at vi ikke ligger inne i en allerede eksisterende butikk. Men vi har god plass her like ved sjøen og matfatet rett utenfor døra. Vi kunne egentlig ikke fått en bedre plass.