Lokale idrettslag er frustrert etter at de blir snytt for 750.000 kroner i momskompensasjon for anlegg.

– Det er veldig uheldig at ordningen skal være slik at idretten blir skadelidende, sier Selje-leder Atle Solheim.

Selje idrettslag ble først tildelt 434.000 kroner i momskompensasjon for leggingen av nytt kunstgress på Selje idrettspark. Nå viser det seg at idrettslaget i stedet kun får 248.000 kroner. Bakgrunnen er at det kom inn svært mange og svært høye søknader til ordningen i år. Ordningen kom i 2010 og kompensasjonen har hvert år med unntak av 2012 vært på 100 prosent. I 2012 var den på 90, mens den i år er nede i 57,1 prosent.

– Det kom nok litt overraskende på flere for tidligere har en stort sett fått det man har søkt på, sier Rune Timberlid i Lotteri- og stiftingstilsynet.

Ønsker garanti

Den overraskelsen hadde Selje idrettslag klart seg foruten.

– Det hele er fryktelig lite forutsigbart. I prosjektet med rehabilitering av kunstgraset valgte vi å budsjettere med 75–80 prosent momskompensasjon i tilfelle det slo dårlig ut, sier lederen Atle Solheim.

– Der burde vært en garanti i ordningen som sier at en i alle fall får 75–80 prosent.

Potten i statsbudsjettet ble økt fra 55 til 65 i revidert. Likevel er det langt opp til de nærmere 120 millioner kronene det ble søkt momskompensasjon for i år i Norge.

– Håpløst å satse

Fotballgruppa i Eid må også tåle lavere momskompensasjon for den nye kunstgrasbana ved Valhall. 171.000 kroner må de i stedet finansiere ved hjelp av andre midler.

– 170.000 kroner er mye for et frivillig lag. Vi driver mye dugnadsarbeid allerede og når dette kommer opp igjen på så er jeg redd for at slitasjen blir stor, sier leder Jannicke Hagen Henden i Eid IL Fotball.

Hun understreker at «tapet» ikke får drastiske konsekvenser for dem da de har en sunn økonomi, men skulle i likhet med Atle Solheim sett at ordningene var mer forutsigbare.

– Det er nesten håpløst for frivillige lag å satse når man ikke har garantier. Husk at det er ungdommen i lokalsamfunnet en må satse på, sier Hagen Henden.

Hele saken stod i papirutgaven onsdag 3. september.