Selv om de ikke har planer om å gifte seg i kirka, synes samboerparet det er bra at homofile og lesbiske nå har muligheten til å gjøre nettopp det.

– Det var på tide. Vi lever tross alt i 2017, smiler Natalie Hoddevik.

Tidligere denne uken vedtok Kirkemøtet liturgien som kan brukes når likekjønnede par ønsker kirkelig vigsel. Til sammen var det 83 av 112 representanter i Kirkemøtet som stemte for innføringen av liturgien i det historiske vedtaket.

For Hoddevik og samboeren har ikke vedtaket noen praktisk betydning, ettersom de ikke har planer om å gifte seg. Samboerparet er imidlertid opptatt av hva dette betyr for samfunnet.

– For lesbiske og homofile som vil gifte seg i kirka er jo dette helt fantastisk. Og det er jo bra at vi har fått like rettigheter, sier Hoddevik.

– Samfunnet må jo forandre seg for at ting kan gå framover, legger Tina Telvik til.

Ulike syn

Det har vært debatt rundt vedtaket som sier ja til kirkelig ekteskap for homofile par. Blant annet har sokneprest Helge Standal i Sykkylven varslet at han slutter i jobben sin som følge av at den nye vigselsliturgien ble vedtatt mandag. Dette ifølge Sunnmørsposten.

– Det er mye oppstyr nå, men om noen år så blir det nok mer godtatt, mener Hoddevik.

Prester som ikke ønsker å vie homofile par kan si nei, men det skal ikke hindre parene i å gifte seg i den kirka de ønsker.

– Folk har forskjellige meninger, uansett om man er prest, kristen eller homofil, sier samboerparet.

– Mange kristne sier Gud har sagt at et ekteskap er mellom en mann og en kvinne, men Gud har også sagt at «størst av alt er kjærligheten». Så hvorfor teller ikke det? spør Hoddevik.

– Flere fordommer på en liten plass

Natalie Hoddevik tror det kan være vanskeligere å stå fram som  homofil på små steder.

– Jeg tror det blir mer fordommer på en liten plass, enn i byene. Det er jo ikke så mange lesbiske og homofile på små steder, sier Hoddevik, som selv bor på Kvalheim i Vågsøy sammen med samboeren Tina Telvik.

– Jeg tror det er mer godtatt å være «skeiv» i byer. Her er det mer bygdesnakk, sier Hoddevik, og legger til at hun selv ikke har opplevd å få noen negative kommentarer. Hun sto fram som lesbisk for et par år siden.

– Jeg synes det var skummelt å si det til familien. Til slutt kom jeg ut med et Instagram-innlegg der jeg skrev at jeg og Tina var sammen. Mange var veldig positive og det gikk bra. Det går som regel bedre en nman tror. Altså, om du liker en gutt eller jente - det er ingen stor sak!, sier Hoddevik.

– Og nå er kirka på en måte med på å normalisere det og det skal ikke lenger bli sett på som en synd, og jeg synes det er veldig viktig at man bli inkludert overalt i samfunnet. Vi føler også at når det blir godtatt i kirka, så blir det kanskje mer godtatt å komme ut, spesielt om man vokser opp i et kristent samfunn, avslutter hun.