– Det er fortvilende, sier Ingolf Pettersen, en av tolv foreldre som har gått sammen for å få småbarna inn i barnehage så raskt som mulig.

Slik situasjonen er nå, er det ikke én eneste ledig barnehageplass i hele Selje kommune. På Stadlandet er det seks barn som mangler plass fra nyttår.

– Kommunen må jo legge til rette for at alle får barnehageplass, mener Pettersen.

Går videre til politikerne

Foreldregruppa fra Stad har sendt et brev til kommunen der de ber om at barnehagesituasjonen blir ryddet opp i så snart som mulig.

– Vi er flere på Stadlandet som har fått avslag på barnehageplass i Leikvang barnehage og de resterende barnehagene i kommunen. Andre har søknad inne med lite håp om å få plass. Barnehageloven sier som kjent at alle barn har rett til barnehageplass etter fylte ett år. Vi ber derfor kommunen om å forklare oss konkret hvilke tiltak som er iverksatt for å oppfylle sine forpliktelser til oss, skriver de.

Rådmann Ørnulf Lillestøl beklager situasjonen.

– Vi beklager dette. Selv om de ikke søkte til hovedopptaket (for barnehageplasser), så er dette en ille situasjon.

– Vi hadde ikke sett for oss den tilstrømmingen av barn som vi har hatt siden hovedopptaket i våres, sier rådmannen, som videre forklarer at kommunen planlegger antall barnehageplasser ut fra hovedopptaket i mars.

Vurderer fraflytting

Foreldregruppa på Stadlandet sier barnehagesituasjonen påvirker deres egen vilje til å være bosatt i området.

– Kommunens manglende interesse for å skaffe barnehageplass for dem som er bosatt går selvfølgelig ut over våre vurderinger for at vi langsiktig ser at vi skal kunne bli boende. Vi er klar over at kommunen kan henvise til at det er opptak bare en gang i året som et minimumskrav. Med den situasjonen som er nå, vil vi ha svar på hva vi kan forvente oss når vi søker på neste formelle opptak, skriver foreldrene Ingolf Pettersen, Merete Borgundvåg Pettersen, Calle Magnusson, Julia Halt, Karen-Marie Holtleite, Christian Dimmen Tømmerstøl, Janne B. Otneim, Kai Otneim, Camilla Monsen, Lars Monsen, Tjakko Blaauw og Jannicke Iversen.

Ser på midlertidige løsninger

Rådmannen kommer til å se på ulike måter man kan løse barnehagekrisen på. Én av dem er at barnehagebarna får bruke areal på Stadlandet skule.

– Her er to alternativer for oppstart; enten starter man ved årsskiftet, eller neste høst. Fra mitt ståsted ser jeg at det blir vanskelig å starte opp med dette før høsten igjen. Det er på grunn av den krevende budsjettprosessen vi er i for 2018. Oppstart fra nyttår vil kreve økt bemanning og driftskostnader.

Rådmannen mener det beste vil være å sikre alle barna barnehageplass fra neste høst.

Det endelige budsjettvedtaket for Selje kommune blir gjort i kommunestyremøtet 14. desember.

– Det er krevende å finne tiltak som gjør at vi får balanse i budsjettet for 2018. Vi er inne i en fase der vi har problemer med å justere driften vår i forhold til de inntektsrammene vi har, understreker Lillestøl.

Saken ble tatt opp i kommunestyret i Selje torsdag ettermiddag. Diskusjonen kommer til å fortsette under neste formannskapsmøte 23. november. Endelig vedtak blir som nevnt gjort under kommunestyremøtet 14. desember.

Les mer i tirsdagens utgave av Fjordenes Tidende.