Delt mening

Firda Canning var i mange desennier kommunens største arbeidsplass. Hermetikkproduksjonen tok slutt for noen år siden. Lokalene står der og venter på å bli tatt i alternativ bruk igjen.

Det er, som beskrevet av mange, uforståelig at ikke opplæringssenteret for asylsøkere ble lagt til Firda Canning. I stedet valgte et lite flertall av kommunens politikere å redusere mulighetene for utvikling av shoppingsenteret på Måløy Brygge ved å legge opplæringssentret dit. Vedtaket synes enda mer merkelig hvis det er riktig at kommunens leieutgifter går til personer som ikke bor og skatter til Vågsøy kommune. Hvis alt som er skrevet om vedtaket er korrekt så er det om vedtaket fristende å bruke det engelske uttrykket: «Sublime folly».

Roald Skram

Skedsmokorset

innlegg

Kultur er gøy, synes jeg. Og heldigvis har jeg med mitt engasjement for mange små, store og flotte opplevelser opp gjennom årene. Også nå, når jeg er blitt senior og deltar med det jeg kan for, at jeg og andre skal få kvalitativt gode opplevelser. Bare det er en berikelse! Men også en tung jobb for oss frivillige.

Dessverre lever jeg i en kommune hvor det meste av kulturlivet har vært og er privatisert, hvis det da ikke er sport. Tilrettelegging for andre kulturopplevelser synes å være en fremmed tanke, både for byråkratiet og for de politiske partiene. Det er ikke overraskende at vi har nesten jumboplass på det nasjonale kommunebarometret. Unge Gangskar fra Venstre skal ha ros for at han nå etterlyser flere kultursaker og mener vi har et forbedringspotensiale. Jeg er hjertens enig. Kulturskolen står først på lista mi.Nå burde vi i det minste få fram en utviklingsplan for kulturlivet, slik som vi har på andre politikkområder i kommunen. På den måten kan vi få fram hva som er bra, og mindre bra. Kanskje vi og politikerne også kan finne fram til noen felles mål og veien vi skal gå – og hvordan vi skal skaffe penger til det. Kultur er viktig for oss som bor her, og for de som besøker oss. For hva er vi? De fleste av oss søker jo etter en livskvalitet som er noe mer enn å fylle magen og å gå på jobb.Så la oss få mer kulturpolitikk og debatt. For kulturpolitikk er ikke underholdningspolitikk. Kultur er et ypperlig middel til å samle mennesker på kryss og tvers av sosio-økonomiske barrierer som ellers skiller oss. Kultur er derfor et middel til kulturelt og sosialt fellesskap og utjevning. Kultur er også et middel til økt livskvalitet for den enkelte fordi deltakelse i slike aktiviteter bestyr økt trivsel og dermed også bedre psykisk og fysisk helse.Kultur er også verdiskaping og sysselsetting. Direkte og indirekte, blant annet i servicenæringen og turistnæringen kan og vil det betyr mye at kommunen har et kulturtilbud med kvalitet. Det glade amatørskap holder ikke i lengden. Det trengs en stabil kulturell infrastruktur som turistnæringa og servicenæringa igjen kan bygge sin virksomhet på. Og, det vi utvilsom gi et mer mangfoldig og interessant arbeidsmarked.Kultur er også middel til å fremme desentralisert bosetting fordi kulturelle aktiviteter øker verdsettingen av lokale «spesialiteter» og gjør det mer interessant på bo «på landsbygda», og også mer interessant for turister.Kultur betyr også en bærekraftig framtid. Den forurenser lite og er miljøvennlig. Den gir verdier i livet som er mer enn det vi konsumerer i øyeblikket, og den binder oss sammen i et fellesskap. I Vågsøy kommune er det meste av kulturaktiviteter overlatt til det private initiativ. Det er på høy tid at «kommunen», som vår fellesnevner og forvalter av fellesskapets ressurser, nå bidrar. Kanskje vi da i framtida kan unngå at høyt kompetente kulturmennesker og andre vi gjerne skulle hatt blant oss, flytter fra oss. Det er sikkert flere enn jeg som gladelig stiller opp og hjelper til etter beste evne i et utviklingsarbeid.

Laila Schult

innlegg

Det er bred enighet om at politiet må endres. Samfunnsutviklingen utfordrer politiet, og stiller nye krav til god og tilfredsstillende polititjeneste. Fremskrittspartiet ønsker å bistå politiet med disse endringene. Derfor innfører FrP i regjering nærpolitireformen.

Det er behov for økt spesialisering og fagkompetanse i politiet. Da må man ha større fagmiljø. Nærpolitireformen reduserer antall politidistrikter til fordel for å lage større og mer kompetente distrikter. Dette sikrer tilstedeværelsen av et kompetent og effektivt nærpoliti. Samtidig blir det nå et bedre skille for hvilke oppgaver politiet og andre enheter skal ha, slik at politiet får mer tid til å holde kommunene trygge.Dette mener Senterpartiet er sentralisering. Sp ønsker ikke større og sterkere politidistrikt som vil sikre innbyggernes trygghet. De vil heller ha politiet i små kommuner, hvor det bli mindre fagmiljøer, og hvor politiet blir hindret i å utvikle seg videre. Det er trist å se at Sp mener distriktspolitiske hensyn er viktigere enn kvaliteten på tjenestene. Fremskrittspartiet ønsker å sikre tryggere kommuner, og da må vi høre på politifaglige råd. Nærpolitireformen er utformet for å styrke politiet i Norge. En rekke krav har blitt satt, slik som bedre responstid. Tidligere har politiet vært en blålysetat uten krav til responstid. Dette tar reformen tak i slik at politiet vil møte direkte tidskrav. FrP mener reformen er riktig steg å ta for å sikre trygge kommuner. Tryggheten til innbyggerne er det viktigste, og da må vi tenke nytt og møte utfordringene med gode løsninger.

Jan Arild Ellingsen

Justispolitiker i Fremskrittspartiet

innlegg

No som Konkurransetilsynet har stogga salet av Fjord1 til Torghatten ASA bør den politiske leiinga i fylket gripe sjansen og reversere den dårlege avgjerda om å selje Fjord1-aksjane. Ferjene i Noreg bør vere offentleg eigde.

Det er heilt utruleg at Sogn og Fjordane fylkeskommune har sølt bort minst 11 millionar kronar på eksterne konsulentar som tilrådde sal av Fjord1-aksjane. Dette er pengar som kunne og burde ha blitt brukt på heilt andre ting. Sogn og Fjordane fylkeskommune må slutte med å kjøpe tenester av private konsulentfirma.

Anders Hamre Sveen

Nestleiar i Raudt Sogn og Fjordane (Stryn) Nina Osnes Fylkesstyrepresentant i Raudt Sogn og Fjordane (Førde) Andre Haave Fylkesstyrerepresentant i Raudt Sogn og Fjordane (Flora)