På Stadlandet har pensjonistlaget store planer om et nytt dagtilbud. Da de søkte om 4.000 kroner til å starte opp tilbudet, fikk de verken penger eller svar fra kommunen.

– For å få til dette «godet» for oss her i utkantene, må vi kanskje til med en basar, sier en oppgitt Laura-Marie Fure, leder i Stadt pensjonistlag.

Det siste året har Fure og resten av pensjonistlaget arbeidet for å få til et prøveprosjekt med et nytt dagtilbud for pensjonister på det gamle tannlegekontoret.

Har ikke fått skriftlig svar

Det planlagte tilbudet innebærer blant annet kafé, treningssenter med instruktør og besøk fra helsepersonell.

Til dette søkte pensjonistlaget Selje kommune om 4.000 kroner.

Søknaden ble sendt inn til Eldrerådet i kommunen i juni, og tidligere i høst ble saken tatt opp i formannskapet. Fure og pensjonistlaget har fortsatt ikke fått et skriftlig svar fra kommunen på denne søknaden, og Fure antar at de ikke får midlene.

– Det er en svært skuffende behandling av søknaden, understreker Fure.

I søknaden til Selje kommune skriver pensjonistlaget at aktivitetssenteret på Stadlandet vil ha en forebyggende effekt for de eldre, og at det kan være med på å spare kommunen for utgifter.

– Det er regnet ut at for hver krone med offentlige tilskudd til slike møteplasser for eldre, vil kommunen spare fire kroner innenfor pleie- og omsorg, heter det i søknaden.

– Vesentlig tilbud

Aktivitetssenteret vil by på treningstimer for de eldre, der både styrke, kondisjon og balanse er i fokus. Senteret er også ment som et tilbud for å motarbeide ensomhet blant eldre.

De vil også legge til rette for møter med kaffe og mat, samt besøk fra helsesøstre og fotterapeuter. Ernæring blant eldre er også et tema.

– Jeg ser på dette som noe er vesentlig å ha i bygdene, sier Fure om tilbudet.

Hun understreker at dette er et tilbud som driftes av eldre, for eldre, og at det er et positivt tilbud for innbyggerne som hun mener kommunen kan støtte med 4.000 kroner.

Beklager at de ikke har gitt svar

Selje-ordfører Stein Robert Osdal (KrF) sier det er flere som har reagert på det samme som Stadt pensjonistlag gjør, og at de må skjerpe rutinene.

– Det er en svakhet i systemet, dessverre. Vi må bli flinkere til å ha formelle rutiner på å svare. Det er det flere som har klaget på, og det skal vi jobbe med, forteller Osdal.

For et par uker siden kontaktet han lederen i pensjonistlaget angående nettopp denne saken, og de to har blitt enige om å møtes for å diskutere saken videre.

Ordfører Stein Robert Osdal (KrF) ønsker å få til et møte i løpet av oktober med Stadt pensjonistlag. Han forteller at kommunen ennå ikke har konkludert med om de får midlene eller ei. Arkiv

– Vi skal ha et møte for å få mer kjennskap til prosjektet, og se om vi kan koble det opp mot andre ting i kommunen, sier Osdal, og legger til at de satser på å ha møtet i løpet av oktober.

Ordføreren er opptatt av å se på muligheten for et samarbeid med det kommunale.

– Hvis vi kan få koblet dette til andre prosjekt, så tenker jeg at det er fornuftig. Og hvis ikke, så må vi ta en bestemmelse på om vi skal gi disse midlene eller ikke. Men dette ligger innenfor rådmannens delegasjonsfullmakt, sier Osdal som samtidig vil applaudere pensjonistlaget for at de har tatt initiativ til å øke kvaliteten på tilbudene til innbyggerne.